Kiss Rajmund szerint erősödni fognak a nemzeti gondolkodású vezetők

A Mathias Corvinus Collegium Diplomáciai Műhelyének vezetőjével készült interjú.

2021. július 15., 17:40

Szerző:

Jelesre értékelte a magyar diplomácia jelenlegi teljesítményét Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium diplomácia műhelyének vezetője, aki dolgozott Szingapúr, Indonézia, Malajzia és Fülöp-szigetek magyar nagykövetségein. 2013-tól a Századvég Gazdaságkutató Intézet üzletfejlesztési igazgatója, 2014-től  Magyarország Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) rendelt Állandó Képviselője lett Genfben.

A Neokohnnak adott interjújában például a vakcinák beszerzésének diverzifikálásával indokolta ezt. „Szijjártó Péter októberben talán az egyetlen európai uniós politikus volt, aki elkezdett orosz, majd kínai vakcina-beszerzésről tárgyalni.

Még a független statisztikák szerint is legalább hat-hét hetet nyertünk,

tehát ennyi életet tudott ez a politika megmenteni. Most pedig már látjuk, hogy ez körülbelül 500 milliárd forintot is jelentett” – magyarázta Kiss Rajmund.

Az interjúban szó esik a keleti nyitás politikájáról is, amiről szintén nem tudott rosszat mondani.

„Minden állam, amely minket kritizál, évtizedekkel hamarabb elkezdte Európából a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatot

az akkor még jóval kommunistább Kínával és Oroszországgal is.

Akik kritizálnak minket, azoknak nagyon jó bilaterális kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolataik vannak ezen államokkal” – magyarázta Kiss Rajmund.

„Azt gondolom, hogy amíg a barátainkat meg tudjuk válogatni, a gazdasági partnereink esetében ez luxus lenne. Arra gondolok, hogy érdekelvű gazdaságpolitikát kell folytatni, és nem ideológiai alapon kell a kereskedelmi diplomáciát végezni.”

Az interjú végén megkérdezték Kiss Rajmundot, hogy míg két évvel ezelőtt úgy nézett ki, egy olyan világ fog következni, ahol erősödnek a nemzeti, konzervatív gondolkodású politikusok, számos vezető veszített, például Trump az Egyesült Államokban vagy Netanjahu Izraelben, és hogy vajon folytatódhat-e a trend?

„A most elmúló válságból azt is tanulhatnánk, hogy a nemzetállamok jóval gyorsabban és jobban reagáltak a kihívásokra. Azt gondolom, hogy a nemzeti gondolkodású vezetők erősödni fognak az elkövetkezendő időkben.”

(Kiemelt kép: Merész Márton)