„A harcosoknak szó szerint ég a talpuk alatt a talaj”

Szeverodoneckből kis csoportokban evakuálják a civileket a biztonsági kockázatok miatt – jelentette ki Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" alezredese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

2022. június 20., 19:54

Szerző:

Az evakuálás nagyon kis csoportokban zajlik, mert nagy életveszéllyel jár: azokat az útvonalakat, amelyeken Szeverodoneck megközelíthető, rendszeresen lövik – mondta Marocsko.

A tiszt szerint az aktív harcok miatt lehetetlen humanitárius segélyt szállítani a városba. A luhanszki hatóságok szerint a szeverodonecki Azot üzem területén akár ezer civil is lehet még.

A tiszt azt is elmondta, hogy a luhanszki milícia és az orosz hadsereg Zolotében és Hirszkében "operatív gyűrűt" vont az ukrán erők köré. A Pervij Kanal televíziónak azt állította, hogy a szeverodonecki Azot gyárban bekerített ukrán katonák egyes területen felemelték a fehér zászlót, hogy tárgyalásba kezdjenek.

„A harcosoknak szó szerint ég a talpuk alatt a talaj, ami arra kényszeríti őket, hogy kidugják a fehér zászlót és tárgyalásba kezdjenek”

– nyilatkozott.

Marocsko azt mondta, hogy szabad hullámsávokon tárgyalnak ukrán parancsnokokkal, akik csapataik állapotát „siralmasnak” nevezték. Közölte, hogy az utánpótlás, amit ukrán hadsereg Szeverdoneck és a Liszicsanszk közötti Sziverszkij Donyec folyón kis tutajokon és csónakokon juttat át, csak „csepp a tengerben”.

Az orosz Rosszija 1 televízió részletet mutatott be a brit Sky News forgatócsoportjának riportjából, amelyen egy gumicsónak volt látható, amelyet kötél segítségével, kompként mozgattak a két part között.

A TASZSZ hírügynökség azt írta, hogy az Ajdar ukrán „nacionalista” alakulatnak a Szeverodoneckhez közeli Metyelkine faluban szombaton kapitulált tagjai vallomást tettek a társaik ellen, akiket az Azot vegyiműben vontak ostromgyűrűbe. A hadifoglyok a szerint a gyárban lévő külföldi „zsoldosok” akadályozzák a megadásról folytatandó tárgyalásokat.

(Kiemelt kép: Kilőtt személyautó Szeverodonyeckben. Fotó: Viktor Antonyuk / Szputnyik Viktor Antonyuk / AFP)

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) is érvényben van a Molnál múlt pénteken bevezetett üzemanyagvásárlási korlátozás – válaszolta kérdésünkre a szolgálat. Az után kerestük meg az OMSZ-t, hogy Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írta a Facebook-oldalán, az 50 literes tankolási limit kevés a nagy üzemanyagtartályú és sokat fogyasztó mentőkocsikhoz, a napi többszöri tankolás pedig lassíthatja az amúgy is hatékonysági problémákkal küzdő mentőszolgálatot.

Papírból készült szívószálat hívott vissza a forgalomból a Metro Kereskedelmi Kft. – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön közzétett felhívásban.