Kirúgtak egy diákjait zaklató budapesti tanárt

A fiúk megvédték osztálytársaikat, és lebuktatták a tanárt, de az iskola őket is felelősségre akarja vonni.

2022. január 24., 11:33

Szerző:

Novemberben elküldtek egy szaktanárt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumból, mert az online térben korábbi figyelmeztetés ellenére pedagógushoz nem méltó módon viselkedett. A férfi az Átlátszó szerint több lányra is nyomult az iskolában, és szexchatbe keveredett a diákjaival.

Nem volt kihez fordulniuk segítségért, pedig több lány osztálytársuk rendszeresen arra panaszkodott, hogy kényelmetlenül érzi magát a tanár jelenlétében – mondta egy neve elhallgatását kérő forrás, aki szerint

10. osztályos fiúk „a lány osztálytársaik védelmében” megpróbálták lebuktatni az egyik férfi tanárukat egy közösségi médiás álprofil segítségével.

Az iskola vezetése azonban nem a férfit ítélte el elsősorban – azt külön ügyként kezelték –, hanem a diákokat akarták tetteik beismerésére bírni. A gyerekek bűnt követtek el – érvelt az osztályfőnök és az igazgató egy rendkívüli szülői gyűlésen –, amelynek következménye lehet figyelmeztetés vagy eltiltás (az iskolából való elküldés) is. Ezt követően 7 lány sorban egymás után felállt. Volt, aki sírt, volt aki mérgesen mondta el, miket tett vele a tanár.

A tanár folyamatosan kellemetlen helyzetbe hozta őket: hol a mellüket, hol a feneküket bámulta. Sokan már csak pulcsiban, kabátban mertek az óráján ülni. Elmondták a lányok, hogy nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, ugyanis nem volt bizonyítékuk és az osztályfőnöknek nem tudták, mit mondjanak. Az iskola vezetése ennek ellenére nem változtatott az álláspontján, két hetet adtak a diákoknak, hogy feladják magukat.

Ráadásul a szülők közül is sokan az áldozatokat hibáztatták, ami csak olaj volt a tűzre.

Végül mégis úgy döntöttek, hogy felmentek a tanárt a munkája alól. Az iskola igazgatójának tájékoztatása szerint a rendkívüli felmentés oka az volt, hogy a pedagógus „sorozatosan vétett a szakma etikai követelményei ellen, a tanulókkal szemben tanúsított magatartása, a tanulók által elérhető közösségi oldalon szexuális viselkedése a tanulók lelki és mentális egészségét veszélyeztette”, sőt, „magát egy iskolánk diákja rokonának kiadó, nem valódi lányprofil által küldött képre válaszul” a nemi szervéről küldött fotókat egy közösségi média platformon.

A férfi a pornográf fotókat egy olyan álprofilnak küldte, amit néhány, általa is tanított tizedikes diák hozott létre csapdának, miután a tanár az iskolában furcsán viselkedett a lányokkal. A képek többekhez eljutottak, ezért két diák ellen fegyelmi eljárás indult a tanár emberi méltóságának megsértése miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.