Kínzás, verés, lelki terror – borzalmasan embertelen, amit a magyar rendőrök a menekültekkel művelnek

2018. szeptember 18., 09:01

Szerző:

Megjelent az Európa Tanács Kínzás és az embertelen, vagy megalázó büntetések, vagy bánásmód megelőzésére alakult Európai Bizottságának (röviden: CPT) jelentése, amelynek képviselői tavaly jártak a röszkei és a tompai tranzitzónában, illetve a magyar-szerb határszakaszon – írja a hvg.hu.

A magyar sajtóban elsőként a Népszava által ismertetett jelentés egyértelműen kimondja, hogy

a menekültek kockázatnak vannak kitéve, fizikai és lelki bántalmazás érheti őket.

A CPT ezt az érintetteken látható sérülésekre, a személyes beszámolókra, illetve a velük Magyarországra utazó orvos szakvéleményére alapozza. A CPT 2015 után másodszor járt Magyarországon tavaly október 20-a és 27-e között, jelentésüket ez év márciusában véglegesítették, a magyar kormány pedig július végén válaszolt az észrevételekre. (A menekültek bántalmazása korábban is többször téma volt, tavaly márciusban az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet is jelezte, hogy sok hasonló esettel találkoztak. 

A kritikákkal kapcsolatban a magyar fél úgy fogalmazott: nem bizonyított, hogy a magyar rendőrök verik a menekülteket, ez pusztán azok beszámolóiból származó információ. A sérülések keletkezhettek korábban is: az út során, esetleg egymást verik a menekültek – áll a magyar fél válaszában.

A CPT megvizsgálta azt is, hogyan élnek a menekültek a tranzitzónákban (fontos megjegyezni, a tavaly év végi helyszíni vizsgálat óta is sokat szigorodtak a menekültügyi szabályok, ugyanis egy alkotmánymódosítás után Magyarország gyakorlatilag bezárt), milyenek a körülményeik, milyen orvosi ellátást kapnak és mik a lehetőségeik.

A CPT-dokumentum legmegrázóbb része az embertelen bánásmódról és a Szerbiába való visszatoloncolásokról szóló fejezet. A jelentéskészítők ugyanis több menekülttel beszéltek, hét részletes beszámolót pedig le is írtak. Mindegyik mesélő átjutott a határkerítésen, azonban a magyar rendőrök elfogták és visszakísérték őket Szerbiába – elmondásuk szerint jellemzően ekkor, az elengedés előtt közvetlenül történtek a bántalmazások. Általánosságban elmondható, hogy – a menekülteken megvizsgált sérülések és az elmondások alapján –

a legtöbben ütéseket, rúgásokat szenvednek el a testükön, beleértve a fejet is. Több jel mutat gumibot és paprikaspray használatára is, valamint kutyaharapásra.

  • Egy menekült arról számolt be, hogy a rendőrök leültették, majd hason és a jobb bordáin többször megrúgták. Ezt követően kutyákkal próbálták megfélemlíteni a csoportot. A delegáció orvosa egy 10x5 centis, halványuló sérülést talált a jobb oldalán.
  • Egy másik menekült azt állította, hogy egy magyar rendőr a jobb térde alatt rúgta meg, miután átjutott a kerítésen. Az orvosi vizsgálat során egy nagyjából 5x4x4 centiméteres, háromszög alakú sérülést találtak az említett helyen.
  • Volt, aki azt mondta, a rendőrök arcon ütötték, miután megállították a furgont, amiben Magyarországra csempészték. A vizsgálat során a bal és a jobb szeme körül is feketés, lilás véraláfutást találtak.
  • Egy menekült arról számolt be, hogy amikor elfogták, egy rendőrkutya megharapta a bal felkarját. Az orvosi vizsgálat kutyaharapásra utaló, lyukacsos sérülést talált az említett területen.
  • Tavaly október 18-án, hajnali kettő körül egy menekült átjutott a határkerítésen a magyar oldalra. Beszámolója szerint hosszú percekig ütötték, amikor elkapták a rendőrök. A bal fülére is nagy ütést kapott, mielőtt visszaengedték volna a szerb oldalra, átmeneti halláskárosodásról számolt be. Mikor a delegáció orvosa megvizsgálta, négy kisebb méretű sebet talált, amelyek közül három a nyak bal oldalán és a bal fül alatt helyezkedett el. (Őt nemcsak a CPT orvosa vizsgálta meg, hanem október 19-én, tehát Szerbiába való visszatoloncolása után egy szerb orvos is, ő is arra jutott, megverték.)
  • Két fiatal menekült, 14 és 16 évesek, egy őszi napon reggel 7-kor jöttek át a határzáron, de elkapták és egy furgonba zárták őket a rendőrök, azt állítva, hogy Röszkére viszik őket. Ott egy szobában öt órán keresztül várakoztatták a fiatalokat, étel és ital nélkül. Délután kettőkor szabadultak, elengedésük előtt paprikaspray-vel fújták arcon őket, majd néhány rúgást is kaptak. Egyiküknek összetörték a telefonját is, majd azzal fenyegették, levágják az ujját.

A bántalmazással összefüggésben a magyar kormány úgy reagált, hogy a Frontex (az EU határvédelmi hatósága) is jelen van a szerb-magyar határon folyamatosan monitorozza, történik-e jogsértés, és ők nem tapasztalták, hogy bántalmazták volna a menekülteket.

A CPT azonban a vizsgálati jelentésében felszólította a magyar kormányt, haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy megszűnjenek a fent leírt jelenségek, valamennyi rendőr tisztességesen és emberségesen bánjon a menekültekkel.

Ennek az üzenetnek a legmagasabb politikai szintről kell származnia, amelynek világosan kell elítélnie a bántalmazás összes formáját.

Pozitívum azonban a jelentés szerint, hogy a magyar hatóságok megpróbálnak tisztességes körülményeket biztosítani a tranzitzónákban (a dokumentum még azelőtt született, hogy kiderült volna, napokig éheztették a menekülteket a legutóbbi jogszabály- és alaptörvény-módosítások nyomán), gondoskodnak a helyiség tisztaságáról.

A CPT elismerte a magyar hatóságok azon törekvéseit is, amelyekkel könnyíteni próbálnak a menekülteknek a kapcsolattartásban, többek között azzal, hogy lehetővé teszik számukra a wifi használatát. Azonban sokan panaszkodtak arra, hogy az internet lassú, így gyakran akadozik a kommunikáció. Ráadásul az állandó telefonvonalak hiánya miatt azok, akik nem rendelkeznek mobiltelefonnal, nem tudják felhívni családtagjaikat.

A magyar kormány látszólag részletgazdag választ küldött a CPT-nek, ami azzal kezdődik, hogy „a jelentés nagy számban tartalmaz a tényekkel ellentétes megállapításokat, amely szakmai helyett politikai jellegűvé teszi azt”. A CPT nem vette figyelembe a kabinet szerint, hogy „a lelki és testi sérülések keletkezhetnek a külföldiek útja során vagy akár egymástól, akár az embercsempészektől elszenvedett bántalmazások eredményeként is”.

 Azt írják, hogy „a rendőrség az alaptörvényben meghatározott feladatait a jogszabályoknak megfelelően végzi, valamint a nemzetközi jogelvek és az uniós normák betartása minden magyar rendőr alapvető kötelessége”, továbbá hosszan írtak arról, milyen lehetőségeik vannak a menekülteknek a tranzitzónákban.

Például Tompán van rezsó, a konténerek mindenhol szigeteltek, melegben ventilátor és klíma is van, az elfoglaltságok pedig kétheti programterv alapján készülnek,

meg lehet ismerni a magyar kultúrát, gasztronómiát, szokásokat, hagyományokat, ha felmerül az igény erre.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.