Kincses Gyula távozik az orvosi kamara éléről

Kincses Gyula távozik a Magyar Orvosi Kamara élélról, visszatér a nyugdíjas életbe.

2023. november 15., 08:39

Szerző:

„Bár az elnökség tagjai egységesen maradásra akartak bírni, nem indulok a november 25-i választáson” – tájékoztatott Kincses Gyula távozásáról a Magyar Orvosi Kamara Facebook posztjában. 

Kincses azt írja, bő négy éve az Újratervezés csoport hívására hagyott fel a nyugdíjas élettel, hogy közösen elkezdjék a Kamara megújítását, újraélesztését.

Az alábbi célokat akarták megvalósítani:

  •  A hivatás presztízsének megfelelő bér elérése,
  • a hálapénz betiltása,
  • a Kamara társadalmi presztízsének, súlyának, ismertségének helyreállítása,
  • a Kamara belső működésének korszerűsítése, átalakítása.

Kincses szerint a két legfontosabb célkitűzést teljesítették. „A MOK-ot kihoztuk az árnyékból, a közélet és az egészségpolitika ismert és elismert szereplőjévé tettük. A szervezeti átalakításban is értünk el eredményeket, de egyrészt ez a munka koránt sincs kész, másrészt a kötelező tagság eltörlése mélyrehatóbb és felgyorsított változásokat követel.Úgy gondolom, hogy a kamara következő éveiben a folytonosságot biztosító, de új, dinamikus, a tagokhoz közebb élő elnökre van szükség” – írja.

Kincses szerint olyan elnöknek kell folytatnia az eddigi munkát, aki

  • megújítva, az új helyzethez adaptálva viszi tovább az elmúlt négy év munkáját,
  • akire az árnyéka sem vetül a politikai kötődésnek,
  • magas szintű orvos-szakmai ismeretekkel rendelkezik,
  • a kollégák között él, személyes tapasztalásokból ismeri a tagok gondjait, problémáit.


Kincses Gyula azt ígéri, a jövőben is kész szakmai segítséget nyújtani a kamarának.

Kincses Gyulát 2019. november végén választotta meg elnöknek a MOK küldöttgyűlése. A számos belső problémával küzdő szervezet élén 16 év után történt váltás: a távozó Éger Istvánt meggyőző fölénnyel utasította maga mögé Kincses, aki 202 szavazatot kapott, szemben a 120 voksig jutó korábbi MOK-vezérrel.

Kincses a posztjában közzétette tisztújításra javasolt jelölteket is. Eszerint az elnöki tisztségre Álmos Pétert, az etikai kollégium élére Kereszty Évát, a felügyelőbizottság vezetésére pedig Szécsényi-Nagy Balázst javasolja.

(Fotó: Merész Márton/168.hu)

Nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten a Népegészségügyi központ szerint. 

A főváros térségében egyre inkább az eső lesz a jellemző az ónos eső helyett – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon a csütörtök késő délutáni adatok alapján.