Kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon

Kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon, az erről szóló dokumentumokat már alá is írták. 

2024. március 4., 09:53

Szerző:

Kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon a német Welt szerint. A német napilap szerint a nemrég kötött kínai-magyar megállapodás hasonlít arra, amit Kína a még nem EU-tag Szerbiával kötött. Ott a kínai rendőrök hivatalosan is felhatalmazást kaptak arra, hogy járőrözzenek a szerb városokban – írja az Euronews. A német napilap emlékeztet arra, hogy az EU- és NATO-tag Magyarország évek óta keresi Oroszország és Kína közelségét. Eddig elsősorban a gazdasági kapcsolatokról volt szó, így Magyarország volt az első uniós tagállam, amely csatlakozott a kínai „Új Selyemút” kezdeményezéshez, amelyen keresztül Peking külföldi befektetésekkel kívánja növelni befolyását.

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek február közepén ajánlotta fel Kína közbiztonsági minisztere, hogy a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is támogatná régi stratégiai partnerét, Magyarországot – írja a Reuters a kínai Hszinhua hírügynökség tudósítása nyomán. Kína reméli, hogy elmélyítheti rendészeti és biztonsági kapcsolatait Magyarországgal – jelentette ki a tárgyalás után a kínai közbiztonsági miniszter Budapesten.

A kínai rendőrökről megállapodás is született 

A két ország diplomáciai kapcsolatainak 75. évfordulóján Kína kifejezte reményét, hogy a bűnüldözés és biztonsági kapcsolatok terén is elmélyítheti kapcsolatait Magyarországgal. Ekkor Vang Hsziahong közbiztonsági miniszter elmondta, hogy, ezek az erőfeszítések „a kétoldalú kapcsolatok új csúcspontját” jelentik majd olyan területeken, mint a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelem. Vang tárgyalt Pintér Sándor belügyminiszterrel is, és aláírt a bűnüldözési és biztonsági együttműködésről szóló dokumentumokat – jelentette a Hszinhua, de részleteket nem közölt – írja az Euronews.

A Welt szerint számos jel arra utal, hogy hasonló megállapodás született, mint amit Kína kötött Szerbiával. Ott a kínai rendőrök már hivatalosan is felhatalmazást kaptak arra, hogy járőrözzenek szerb városokban, a kínai turisták által kedvelt területek ellenőrzése érdekében. A megállapodás kritikusai attól tartanak, hogy a jövőben Magyarországon is lesznek ilyen ellenőrzések. „A kínai befektetésekkel sok kínai állampolgár is érkezik Magyarországra. A kínai állam szempontjából ezeket az embereket ellenőrizni kell” – mondta Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró a német lapnak, szerinte nyilvánvaló, hogy Kína meg akarja teremteni ennek a kereteit.

Nem titok, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után  írja az Euronews.  A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben kiderítette, hogy Kína e célból illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti. Ezeknek az árnyékhatóságoknak a célja a kínai állampolgárok ellenőrzése és megfélemlítése külföldön, és néha visszahozni őket Kínába.

Budapesten két helyen, Józsefvárosban és Kőbányán üzemelhetett olyan kínai „szolgáltató állomás”, amelyeket jogvédők a kínai rendőrség illegálisan kihelyezett és a diaszpóra vegzálására is használt irodájaként azonosítottak – írta akkor a Hvg.hu. A Belügyminisztérium azonban állítólag nem tudott a kínai rendőrség magyarországi jelenlétéről.

(Kiemelt képünkön: Kínai rendőrök és helyi rendőrök közös járőrözést végeznek a szerbiai Belgrád utcáján 2023. szeptember 28-án. Fotó: Wang Wei / XINHUA / Xinhua via AFP)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.