Törvény írja elő Kínában, hogy szeretni kell a Kínai Kommunista Pártot

Kínában törvénybe iktatják a nacionalista nevelés fokozásához szükséges lépéseket.

2024. január 7., 15:17

Szerző:

Hszi Csin-pin gondolatait kínai középiskolások tanulmányozták a Délkelet-Kínában található Fuzhou-ban – számolt be a cnn.com

Tianjinban, ahol egy északi tengerparti város található, más fiatalok egy erődöt látogattak meg, és azon elmélkedetke, hogy a kínai nép hogyan küzdött a külföldi agresszió ellen.

Ezek a kirándulások az elmúlt években részei a nacionalista nevelés fokozásának Kínában, amelyet most foglaltak bele az átfogó új törvénybe, amely a hét elején lépett hatályba.

A „hazafias nevelési törvény”, amelynek célja a „nemzeti egység erősítése”, előírja az ország és az uralkodó Kínai Kommunista Párt iránti szeretetet mindenki számára a legkisebb gyerekektől a munkásokig és a szakemberekig minden ágazatban.

A törvény segít „egyesíteni a gondolatokat” és „összegyűjteni a nép erejét az erős ország építésének és a nemzeti megfiatalításnak a nagy ügyéhez”.

A haza és a kommunista párt iránti szeretetre való törekvés korántsem új keletű Kínában, ahol a hazafiság és a propaganda a népköztársaság közel 75 évvel ezelőtti megalapítása óta az oktatás, a vállalati kultúra és az élet szerves részét képezi.

A kínai nacionalizmus pedig az ország évtizedek óta legautoritáriusabb vezetője, Hszi alatt virágzik, aki ígéretet tett arra, hogy „megfiatalítja” Kínát, és világviszonylatban is hatalmi és kiemelkedő pozícióba emeli, valamint harcias, diplomáciát szorgalmaz a Nyugattal szembeni növekvő feszültségek közepette.

(Fotó: Gianluigi Guercia / AFP)