Kilép a Momentumból a megtorlással fenyegetett bajai polgármester

Kilép a Momentumból Nyirati Klára bajai polgármester, aki a napokban egy nyilvános rendezvényen kritizálta a párt EP-képviselőjét, Donáth Annát.

2023. december 1., 13:09

Szerző:

Péntek reggel Nyirati Klára arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy kilép a Momentumból, és ezt a szándékát már közölte a pártvezetéssel is.

Amint azt a 168.hu is megírta, Donáth Anna október végétől kezdve többször is élesen bírálta Gyurcsány Ferencet és a Demokratikus Koalíciót. A Momentum politikusa szerint ugyanis a DK a hazugság kultúráját képviseli, velük nem lehetséges a kormányváltás, később pedig azt is nyilatkozta az EP-képviselő, hogy többé nem akar egy listán szerepelni Gyurcsánnyal.

Nyirati Klára teljesen elhibázottnak gondolja a DK- és Gyurcsány-ellenes irányt, és elmondása szerint ezzel közel sincs egyedül a pártban. Nyirati erről nyilvánosan is beszélt egy fórumon, aminek következményeként a Momentum csütörtökön fegyelmi vizsgálatot indított a bajai polgármester ellen.

 „2019-ben négy párt és civilek támogatásával lettem polgármester. A bajaiak továbbra is összefogást szeretnének az ellenzéken belül, ezt viszont nem tudom úgy képviselni és szolgálni, hogyha az egyik szövetséges párt ennyire élesen támadja a másikat. Ez a pártpolitikai konfliktus itt helyben is torzsalkodást szült, ezt szeretném most lezárni a kilépésemmel. Békét szeretnék helyben” – közölte Nyirati Klára.

Hozzátette: ha egy politikus nem ért egyet pártja irányvonalával, akkor szerinte jobb, ha távozik, de egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy nem lép be egy másik pártba, azaz független marad, ugyanis, ha nem így tenne, azzal meghazudtolná mostani lépését. Ráadásul egy újabb párttagság szerinte csak újabb feszültségeket szülne.

A Momentumból a 2022-es parlamenti választás után távozott a sződligeti polgármester, Juhász Béla, illetve az Újpestet vezető Déri Tibor is (utóbbi a DK frakciójában folytatta pályafutását), illetve kilépett a pártból 2022 májusában Balogh Csaba gödi polgármester, aki az idén februárban aztán lemondott a Pest megyei város vezetéséről – emlékeztet a portál.

(Kiemelt kép: képernyőfelvétel a Momentum 2019-es bejelentéséről, hogy Nyirati Klárát támogatja polgármesternek. Forrás: Gelencsér Ferenc FB-oldal)