Kifelejtett egy több mint 68 milliós tételt a Fidesz-frakció költéseiből az Országgyűlés Hivatala, ám a számlájuk így is horribilis

Nem tüntetett fel egy 68 millió forintos szerződéskötést a Fidesz-frakcióra vonatkozó adatokban az Országgyűlés Hivatala. Ám enélkül is durván költekezett, s trükközött az elszámolással a kormánypárt, melyet Kocsis Máté kampányfőnöke is tréningezett milliókért. Gulyás Gergely frakcióvezetőként folytatja, amit elődje, Kósa Lajos is gyakorolt: baráti megbízásokból nincs hiány, tízmilliós kiadványok és könyvbeszerzés, sajtószemle minden mennyiségben, éppen úgy, mint a jogi megbízások végtelen sora, vagy épp a webes fejlesztések csillagászati számlái. Mindezt az adófizetők fizették a Fidesz-frakciónak 2017-ben.

2018. január 23., 11:39

Szerző:

Nem szerepelt a lapunk rendelkezésére bocsátott közérdekű adatközlésben a Fidesz-frakció egy nagyértékű, több mint 68 millió forintra szóló szerződéskötése. Hogy a hivatal akarta-e így kozmetikázni a kormányoldal frakciójának költségeit, vagy valóban csupán hiba történt, nem tudni. Ugyanakkor igen érdekes már az is, hogy mi maradt ki az egyébként több ezer tételt – valamennyi képviselő-csoport valamennyi költségét – tartalmazó listából.

„Online tartalmak megjelenítési és hirdetési feladatainak ellátását" célzó vállalkozási szerződést kötött ugyanis Kósa Lajos, akkor még frakcióvezetőként 2017. január 1-től év végéig szólóan a Lounge Design Kft.-vel. A megbízás értéke 68 millió 643 ezer 500 forint volt, s mivel ez – bőven – a közbeszerzési értékhatár fölött van, ráadásul közpénzből fizetik, vonatkoznak rá a kötelező közzététel szabályai. A parlament honlapján lehet hozzájutni a nyilvános szerződések listájához, így furcsa módon mégis a Ház segítette hozzá a 168 Órát ahhoz az adathoz, amelyet az Országgyűlés Hivatala kifelejtett a lapunk által kikért, s több hét várakozás után megkapott frakció-szerződéskötések listájából. 

A parlamenti üvegzseb kissé homályos

Mindez már csak azért is gyanús, mert Kósa Lajos nemcsak egyszer szerződött Balásy Gyulával, a Lounge Design ügyvezető-tulajdonosával, hanem eredetileg csupán fél évre szólt volna a kontraktus, amit aztán egy második szerződéskötéssel módosítottak, így egész 2017-re szólt a rekordösszegű megbízás. Mindez két külön adatsorként szerepel a parlament honlapján, két különböző dátummal, a lapunknak megküldött elszámolásban mégsem volt benne.

Csakhogy a 68 millió 643 ezer 500 forintos szerződés az öt parlamenti párt valamennyi szerződéskötésénél magasabb értékű, nem volt 2017-ben olyan frakció, amely ilyen gigaösszeget adott volna egyetlen megbízásért.

Ráadásul a Fidesz-frakció egyébként is rekordösszértékű egyéb költségei között sem törpül el a megbízás, ami persze nem akárkinek jutott. A Lounge Design közismerten Fidesz-közeli cég, amelynek persze a 68 millió akár aprópénz is lehet, hiszen a Balásy Gyula tulajdonában lévő Lounge Design Kft. és New Land Media Kft. nagyjából egy éve vette át Csetényi Csaba cégeitől a különböző többmilliárdos kormányzati „tájékoztató kampányok” (így például a nemzeti konzultációk hirdetési cunamijainak) lebonyolítását. Balásyék tehát nemcsak a Fideszt, hanem Magyarországot is népszerűsítik – jó sok közpénzért.

A 168 Óra mind az öt parlamenti frakcióval rendelkező párt valamennyi 2017-re vonatkozó szerződését kikérte az Országgyűlés Hivatalától. Hetekig vártunk az adatsorra, mire – érdeklődő telefonhívásunkat követően – két dokumentumban, a szerződéskötések kronologikus sorrendjében megkaptuk. ( Így>>> és így>>>.) El is kezdtük a frakciókra bontást, majd a kigyűjtött adatok feldolgozását, így mutattuk be az elmúlt napokban a KDNP, majd pedig az LMP, a Jobbik és az MSZP parlamenti frakcióinak 2017-es költségeit.

A legnagyobb, 114 fős Fidesz-frakció költései között más meglepő dologra is bukkantunk. Általánosságban egy ekkora képviselőcsoportot persze többe kerül fenntartani, működtetni, ám saját kistestvéréhez, a KDNP-hez képest a szerződések számában elsőre roppant mértékletesnek tűnt a nagyobbik kormánypárt. Ebből először arra a következtetésre jutottunk, hogy míg a kispártok életben maradását épp a frakciójuk biztosítja, addig a Fidesz az egyetlen párt ma Magyarországon, amelynek nem az Országgyűlés Hivatala által nyújtott költségvetési támogatásból kell magát – azaz teljes pártszervezetét – finanszíroznia.

Az adatok tételes vizsgálata során azonban nemcsak az volt megállapítható, hogy a kormánypárti frakció minden tagjára jutott egy kontraktus, sőt valakire kettő is, hiszen a 114 tagú képviselő-csoporttól összesen 115 szerződéskötésről (plusz ugye a Lounge Design) számolt be lapunknak az Országgyűlés Hivatala, hanem hogy a mértékletesség az a kifejezés, ami egyáltalán nem illik a Fideszre.

A Fidesz frakciója ugyanis 116 szerződéskötéssel összesen 382 millió 167 ezer 731 forintot költött el.

Orbán Viktor pártja biztosan erősödik

Október elején nevezték ki Gulyás Gergelyt a Fidesz-frakció vezetőjének, s egyetlen hónap alatt arra is rájött, hogy mire van szüksége a képviselőcsoportnak. Nyilván személyiségfejlesztő tréningre, amire 6 millió 347 ezer 460 forintért be is fizette a kormánypárti frakciót, s ahogyan az a Fidesznél szokás, a közvetlen munkatársaikat is. A tréninget pedig nem akárkire bízta, hanem Independent Research Kutató és Kommunikációs Group Kft.-re, amely alaposan be van épülve a Fidesz holdudvarába.

A kormánypárti frakció – noha e szerződése valamiért nem szerepelt a Népszava által tavaly júniusban kikért frakciószerződési adatsorban – már együttműködött a céggel, májusban ugyanis „csapatépítő fejlesztő tréninget" is tartottak a fideszes honatyáknak. Az még csak 952 ezer 500 forintba került, s egynapos volt, a november eleji megbízás viszont már idén márciusig szól, s még csak szó sincs benne csapatépítésről, a kampányoló képviselőknek ugyanis nem más kell, mint „fejlesztő tréning".  

Az Independent Research Groupe Kutató és Kommunikációs Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Beke Sándor László, aki a VIII. kerületet vezető – az áprilisi választáson országgyűlési képviselőként induló, sőt reménybeli miniszter – Kocsis Máté kampányfőnöke volt. Kampányszakemberként rendszeresen előad kormánypárti rendezvényeken, sőt egy 2014-es választási fórumon – az akkori Orgio tudósítása szerint – Beke maga állt elő azzal, hogy 14 budapesti kerületben ő koordinálja a Fidesz kampányát. A beszámoló arról is szólt, Beke szakmáját tekintve pszichológus, szociálpszichológus, aki saját elmondása szerint „ért a tömeg mozgatásához".

A céggel a fideszes vezetésű önkormányzatok is rendszeresen szerződnek közvélemény-kutatásokra, de Beke minisztériumoknak és állami szerveknek is elnyerte már a „szimpátiáját". Arról pedig az Átlátszó írt még 2015-ben, hogy a Fidesz pártalapítványának, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványnak a 2010-15 közötti költségelszámolásából kiderült: Beke és cége csaknem hatmillió forintért tarthatott tréningeket és előadásokat a fideszeseknek.

Most ennél is többet, a két szerződéssel összesen 7 millió 299 ezer forintot kap a Fidesz-frakciótól. 

Parlamenti pénzből épül a csapatszellem

De nemcsak Beke alkalmazásában jár egy rugóra Gulyás Gergely és elődje, Kósa Lajos agya, hanem alapvetően abban is, hogy a Fidesz-frakciónak és munkatársaiknak nem árt a fejlesztés. „Csapatépítő fejlesztő tréning" címen ugyanis már Kósa is szerződött, mint arról már múlt évben is hírek szóltak: nem akárkivel. Négy alkalommal, összesen 7 millió 300 ezer forintért adott megbízást egy Freecons Global Kft. nevű cégnek a Fidesz frakciója 2017 januárja és márciusa között. Mint pedig a hvg.hu annak idején megtudta, nem a frakciótagoknak, hanem a képviselőcsoport mellett dolgozó apparátusnak tartotta a felzárkóztatást a titokzatos cég. Mivel annak akkoriban még nem volt honlapja, a portál utánament, s kiderítette: a tréningezéssel egy bizonyos Roboz Zsókát bízták meg. Az életvezetési tanácsadó a hvg.hu-nak sok mindenről beszélt, de azt nem említette, hogy a fia a frakciónak dolgozik, ráadásul a trénert barátság fűzi Kósa Lajos feleségéhez is. Roboz ugyanis több – azóta eltávolított – Facebook-fotón szerepelt, egyértelműen baráti viszonyra utaló helyzetben Porkoláb Gyöngyivel, az akkor még frakcióvezető Kósa feleségével.

Mindenesre a Fidesz-frakció hat szerződéssel összesen 13 millió 648 ezer 412 adóforintból fejlesztette a honatyák és munkatársaik személyiségét.

Igen furcsa a Fidesz-frakció elszámolása abban, hogy a korábbi évekhez képest ugyanazokat a szereplőket mintha tizedannyiért foglalkoztatták volna. Így például Breuer Péter cégénél az van feltüntetve, hogy a World B. P. I. Bt. tavaly januártól egészen idén május végéig végzi a „külpolitika és kommunikációs tanácsadás" feladatát mindösszesen 228 600 forintért. Ám a valóságban ez vélhetően havi díjat jelent, hiszen például egy évvel korábban több mint 2,7 millió forintra szerződött a Fidesz-frakcióval ugyanez a cég, ugyanerre a feladatra. Magyarán Breuer 2017-ben is már megkaphatott 2 millió 736 ezer forintot a frakciótól, további 1 millió 143 ezer forintra pedig a tavalyi szerződése értelmében májusig tesz majd szert.

De Gulyás Gergely frakcióvezetőségével is akadnak érdekes megbízások. Ilyen például Kun Miklósé. A történész évek óta meg-megjelenik különböző kormánypárti kifizetési listákon, most „külpolitikai szemle készítése" tárgyban bízta meg a frakció. Mivel a történész közismerten Szovjetunió- és Oroszország-szakértő, így e munkájában is vélhetően „ebbe az irányba" fókuszál. Az orosz politikai helyzetfigyelésért Kun neve mellett 317 ezer forint van feltüntetve, ám miután a szerződés 2017. 12. 01-től idén május 31-ig szól, ebben az esetben is felmerülhet, hogy a havidíjazást tüntette fel a Fidesz-frakció, s Kun 1 millió 905 ezer forintért szemlézi az orosz sajtót.

Kaminski Fanni cége nem olcsó

Ahogyan a „nagyok" összegeit is csak havi bérként lehet értelmezni. Nem telhet el ugyanis év anélkül, hogy a Fidesz-frakció ne szerződne a Kaminski & Buranits Kft.-vel. 2017-ben egyszer januártól nyolc hónapra, majd pedig szeptembertől év végéig  „kommunikációs tanácsadás" címen, 609 ezer 600 forintot feltüntetve mindkét kontraktus mellett. Csakhogy ez a megbízás is gyanúsan alacsony összegű, hiszen ugyanez a cég 2014. június 1-től augusztus végéig 3,8 millió forintot kapott, júniustól december végéig, egy másik megállapodás alapján pedig 4,26 milliót. De 2015-re is volt szerződésük: a Kaminski & Buranits Kft. 2015 első félévében 3 millió 657 ezer forintért adott tanácsokat a Fidesz-frakciónak, s ennél nagyobb 4 milliós összeget kapott a másodikban. Kaminski Fanni volt pártsajtós, aki a közhiedelem szerint Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetője, Habony Árpád volt felesége – cégtársaival, Buranits Ildikóval és Talabér Tiborral együtt – rendszeresen dolgozik a kormánypártoknak, így 2016-ban is kétszer szerződött velük a Fidesz, akkor összesen mintegy 6,5 millió forintra – első félévre 4 millió 876 ezerre, majd 2 millió 438 forintra. Mindebből az következne, hogy vagy nagyon lement Kaminskiék ára, vagy az elszámolás – annak feltüntetése nélkül – havi bontásúra változott, ami a két szerződés alapján összesen 12 hónapot, azaz összesen 7 millió 315 ezer forintnyi megbízást „fedez".

Ezzel szemben volt olyan szerződés is, amiről – miután abból már hír lett korábban – pontos összeggel adtak számot. A Fidesz frakciója 17 millió 730 ezer 470 forintos megállapodást kötött ugyanis a Marquard Media Magyarország Kft.-vel, ami alapján a cég készítette el azt a tavaly júniusban elfogadott törvényjavaslattal életre hívott nyugdíjas-szövetkezeteket népszerűsítő kiadványt, ami ősszel jelent meg. Azt pedig még novemberben az Mfor.hu szúrta ki, az Országgyűlés által lapunknak kiadott listában pedig szintén szerepel, hogy a Fidesz-frakció szerződést kötött a kormányközeli pestisracok.hu portált is fenntartó GerillaPress Lapkiadó és Média Tanácsadó Kft.-vel, a Magyar Hírlap volt szerzője, Huth Gergely cégével. A kormánypárti frakció a cég Soros Györgyről szóló könyvéből rendelt 5000 darabot, 13 millió forint értékben. A könyveket az egyéni választókerületi képviselőknek osztották ki, ami a 106 választókerülettel számolva is fejenként 47 példányt jelentene a „George Soros – A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége" című kiadványból. A könyv szerzője Andreas von Rétyi, aki korábban írt már könyvet űrlényekről, illuminátusról és a szeptember 11-ei terrortámadás eltitkolt történetéből.

Van, ami viszont megváltozott Gulyás Gergely érkezésével. Október 31-ig szólt ugyanis csupán egy korábban rendszeresen meghosszabbított „kommunikációs szakértői tevékenységre' szóló megbízás. A Fidesz-frakció tavaly összesen 3 millió 195 ezer forintot fizetett ki Makovényiné Tóth Anikónak ezzel a tárgymegjelöléssel, ám a kommunikációs szakértő – vélhetően Kósa Lajos miniszteri kinevezésével együtt – távozott a képviselőcsoporttól.

Ismét szerződött eközben a Fidesz-frakció egész évre a BODI-BOOK Bt.-vel, méghozzá reggeli sajtószemle készítésére, a megbízáshoz pedig 400 ezer forintot tüntettek fel. A vállalkozás a céginfó szerint egy bizonyos Bodnár Dániel író, újságíró cége, az ügyvezető-tulajdonos 15 könyv szerzőjeként és a Magyar Kurír katolikus hírportál külsős munkatársaként jellemezte magát a Magyar Írószövetség oldalán. Ez a megbízás is jóval magasabb összegű volt korábban, 2016-ban még 4 millió 800 ezer forintra szólt, ahogyan a korábbi években is a körüli összegre, így feltételezhető, hogy itt szintén havi elszámolásra váltott a Fidesz, csak épp ezt nem közölte az Országgyűlés Hivatala. Magyarán ezt a tételt is érdemes 4 millió 800 ezer forintként elszámolni – hiszen a szerződés 12 hónapra szól.

Hasonlóképp sajtószemlére szerződött a Fidesz-frakció Pozsár Istvánnal, aki egész évre szóló megbízást kapott 2017-ben, s noha neve mellett 400 ezer forintot tüntetett fel a Fidesz-frakció, a korábbi évek azonos tárgyú megbízásai alapján ez is a havi díjazás lehetett, így tavaly összességében neki is 4 millió 800 ezer forint járt. De ez még mindig nem adott eléggé átfogó képet a Fidesz-frakciónak, ezért – szintén egész évre, szintén havi 400 ezerért – alkalmazták Szabó Sándort is, méghozzá „online sajtószemle elemzés" címen, ami ugye további 4 millió 800 ezer forintos kiadás az adófizetőknek

De a Fidesz híréhségét még ez sem elégítette ki: „sajtófigyelési, adatgyűjtési és archiválási feladatok" ellátására egész évre megbízták a LASATI Kft.-t, amely egy bizonyos András László Imre cége, s 1 millió 440 ezer forintért látta el a munkát. Októbertől – Gulyás Gergely érkezésének napjával – megbízták a Neticle Labs Kft.-t is, az úgynevezett Neticle szolgáltatásra fizetve elő, méghozzá három hónapra, összesen 2 millió 667 ezer forintért. Ez a cég honlapja szerint a következő: „Online és offline médiafigyelés és médiaelemzés a legtöbb releváns webes vélemény megtalálásával és automatikus insight-ok emberi pontosságú gépi véleményelemzésével."

Sajtó- és médiafigyelésre és lapszemlékre tehát önmagában 20 millió 412 ezer forintot szánt a kormányoldal.

Ha pedig a képviselőket nem elégítette ki a hír- és lapszemlék e sokasága, maguk is olvashattak, hiszen a frakció a Magyar Posta Zrt.-vel is hírlap előfizetést kötött, így – nyilán havonta – 172 774 forintért  az érintett újságokat is kézhez kaphatták összesen 2 millió 73 ezer 288 forintért.

Kommunikációs tanácsadásra, szakértőkre, kiadványokra és sajtófigyelésre tehát a Fidesz-frakció mindösszesen 64 millió 937 ezer 758 forintot vert el 2017-ben. Mindezt úgy, hogy közismert: a kormányoldal sajtómegjelenéseit, reprezentációját nehéz lenne különválasztani a kormányétól, amire több mint százmilliárd forint ment el csak 2017-ben. Ha pedig ehhez hozzászámoljuk a Lounge Design 68 millió 643 ezer 500 forintos, online tartalmak hirdetésére vonatkozó megbízását, úgy már a Fidesz-frakció:

csak kommunikációs kiadásokra 133 millió 581 ezer 258 forintot számolt el az Országgyűlés Hivatalának.

Fotó: 168 Óra archív

De még ezeken a költéseken is tudtak dobni, méghozzá a kormánypárt informatikai költéseivel. Először is szerződött 17 hónapra (2017 januárjától 2018. május 31-ig) a képviselőcsoport Netinform Szolgáltató Kft.-vel, méghozzá „intergált kommunikációs rendszer fejlesztésére". Ehhez is viszonylag kis összeg, 93 ezer 980 forint volt az adatszolgáltatásban feltüntetve, ám ez valójában 1 millió 597 ezer 660 forintos kiadást jelentett a szerződés teljes időtartalmára. Ami ennél érdekesebb, hogy Netinform egy bizonyos Gálos András cége, aki mindezek mellett kapott más megbízást is a frakciótól, méghozzá két szerződéssel egész évre foglalkoztatták „kommunikációs rendszer üzemeltetése, karbantartása" címen, összesen 6 millió forintért. 

De a Fidesz ismét szerződött a teljes évre, pontosabban idén május végéig a Damit Informatika Kft.-vel is, egy kontraktusban „képviselői aloldalak tartalmi feltöltési-, valamint monitoring szolgáltatására", 184 ezer 150 forintot feltüntetve, emellett pedig „szerverek és informatikai rendszerek üzemeltetése" címen, 2 millió 540 ezer forintra – havidíjként. Magyarán, 17 hónapra csak ennek a cégnek összesen 46 millió 310 ezer 550 forintot fizet a Fidesz-frakció, amelyet éppen ez a vállalkozás buktatott le.

Ez a cég volt ugyanis az, amely 2016-ban furcsán drágán, 30 millió 500 ezer forintért üzemeltette a fidesz.hu honlapot. A céginformációban a Damit képviseletére jogosultként Dorn András nevét találtuk. Mikor pedig ezt a nevet a parlamenti kötelező közzétételi listában is megkerestük, egy egészen más megállapodást találtunk, bőven a közbeszerzési értékhatár felett. A parlamenti honlap szerint ugyanis Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezetőként még „közszolgáltatási szerződés" címen, „üzemeltetés fidesz.hu" tárggyal szerződött a Damit Informatikai Kft.-vel, 43 millió 180 ezer forintért. Ebben ugye a másik, értékhatár alatti megbízás még nem szerepel.

Informatikai megbízást adott a Fidesz az Ulyssys Számítástechnikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek is, ám a szerződés teljes időtartalmára is csupán 139 ezer 700 forintot. Van élő szerződése a frakciónak a Trendency Online Zrt.-vel szoftveres karbantartásra 2 millió 540 ezer forintért. És noha először a legnagyobb tételek között tartottuk számon, a valóság fényében eltörpül az a Fidesz-frakció által megrendelt „műszeres biztonságtechnikai vizsgálat" 5 millió 969 ezer forintért, amelyre júliusban szerződtek a Trident World Wide Kft.-vel, amely a céginformáció szerint egy takarítócég, noha főtevékenységükként mégis „üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadást" adtak meg.

Orbán-Viktor miniszterelnök távozik az ülésteremből

Van azonban még egy, éppen a napokban lejárt informatikai megbízás, ami több kérdést vethet fel. Nem kevesebb, mint 39 millió 687 ezer 500 forintra szerződött ugyanis a kormánypárti képviselő-csoport októberben „webfejlesztés" tárgykörrel, az Ucanmakit Kft.-vel. Ez Gulyás Gergely eddigi legnagyobb összegű frakcióvezetői szerződése, amely azonban a parlamenti honlapon már úgy szól: „a fidesz.hu weboldal front-end és hozzá tartozó back-end rendszerek szoftveres megtervezése, bevezetése, üzembe helyezése". Ez egyszerűen egy új honlap tervezését és üzemeltetését jelenti. Ez a cég Bujtás Attiláé, aki már nem először tűnik fel a Fidesz kifizetési listáinak környékén: 2016-ban például 9 és fél millió forintért „online médiafigyeléssel és riportkészítéssel" bízta meg a frakció a Neticle Technologies Kft.-t, amelyben érdekelt volt a Web ScoutKft.-n keresztül Bujtás is, aki 2014-ben viszont még nem informatikai vonalon szerződött, hanem kommunikációs tréningeket tartott a Fidesznek, hiszen kreatív és stratégiai marketingkommunikációval foglalkozott.

Összességében a Fidesz-frakció csak informatikai megbízásokra, a párt weblapjainak fejlesztésére és üzemeltetésére kilenc szerződéssel 96 millió 274 ezer 750 forintot költött el.

És ezt még mindig tudták fokozni. Összesen ugyanis 40 megbízási szerződést kötöttek jogi tanácsadásra vagy ügyvédi képviseletre, méghozzá összesen 27 különböző ügyvédi irodával vagy jogásszal.

A Fidesz-frakció 2017-ben elszámolt (bizonyos megbízások esetében 20018. május 31-ig szóló) ügyvédi költségeinek összértéke 75 millió 609 ezer 705 forint.

(A kormánypártok ügyvédi megbízásaival külön cikkben foglalkozunk bővebben.)

A Fidesznek vannak parlamenti tanácsadói is, közülük ketten tűnnek állandó munkatársnak. Kékesi Mártonnak legalábbis tíz hónapra szóló megbízása volt, havi 350 ezer forintért, miközben egy bizonyos Gulyás Gábort szeptember végéig foglalkoztatott „szaktanácsadás" tárggyal a frakció, havi 425 ezer forintért. A Fidesz-frakciónak tanácsot adott júliustól december végéig Szarvas Ferenc, aki vélhetően a MÁV volt elnök-vezérigazgatójaként, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) vezérigazgatójaként havi 650 ezer forintért dolgozott a fideszes honatyáknak, de „szaktanácsadás" tárgyszóval szerződött októbertől év végéig Fodor Levente is. Utóbbi vélhetően egy debreceni önkormányzati képviselő, aki 1 millió 500 ezer forintot kaphatott a frakciótól tanácsaiért.

Mindenesetre a kormánypárt képviselőcsoportja tanácsadókra összesen 12 millió 725 ezer forintot szánt. 

Más, mondjuk a parlamenti munkához valóban kapcsolódó szolgáltatásokra a Fidesz-frakció alig adott ki közpénzt, s bár bizonyos megbízások tárgyát nem sikerült pontosan beazonosítani, a kormánypárt idevágó

12 szerződésének – például fénymásolóbérlés, képeslaptervezés, fényképvásárlás, vagy épp nyomdai kivitelezés – összértéke 3 millió 394 ezer 209 forint.

 Orbán a velencei frakcioülésre érkezik

Mindezek után nem maradt más, mint a bulizás, hiszen a Fidesz-frakció éppen annyira kedveli a nagyszabású rendezvényeket, mint a kisebbik kormánypárt. Ugyanakkor érdekes, hogy a Fidesz nem számolta el a tavaly februári, visegrádi kihelyezett frakcióülését, holott a KDNP által leadott számlák között szerepelt Thermal Hotel Visegrád nem is kis végösszegű vendéglátása. Ellenben a szeptemberi, velencei kihelyezett frakcióüléssel elszámolt a Fidesz is, a háromnapos rendezvényért a White Hotel Velence 15 millió 217 ezer 569 forintot számlázhatott.

A fiatal demokraták 2017-ben tartottak „nemzeti konzultációs kampányt záró rendezvényt" is a Bálnában, miután ez június 27-én volt, beazonosíthatóan a Rendezvényguru Kft.-t bízták meg a lebonyolítással, amely csak erre a délutánra 10 millió 933 ezer 341 forintot kapott. Ám a Fidesz annyi kampányzárást kell megünnepeljen, hogy volt például a Duna Szálloda Zrt. Marriott Hotellel egy „rendezvényszervezés - állófogadás" tárgyban kötött szerződésük is, melynek összege 3 millió 419 ezer 720 forint, de a vélhetően karácsonyi vacsorát elő is kellett készíteni, amivel az Evix Tanácsadó és Szervező Bt-t bízták meg, további 1 millió 400 ezer forintért.

Ugyanakkor a Fidesznek már december 12-én is volt állófogadása, méghozzá a 2016-ban is bevetett Katlan Tóniban. Noha ennek az étteremnek továbbra sincs köze Rogán Antalhoz, mégis 9 millió 126 ezer 919 forintot számlázhatott a Fidesz-frakciónak. Ugyanerre a dátumra egyébként két igen érdekes, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-vel kötött szerződés is van a listában: az egyik egy 914 ezer 400 forintos területhasználati díj, a másik villamosenergia, takarítás, őrzés 156 ezer 406 forintért.

Aztán a kormánypárt még egyszer felkérte december 18-ára is a Rendezvényguru Kft.-t, amely 2 millió 102 ezer 752 forintért rendezte meg a nem tudni mit, amiért aznap éjszakára a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. 2 millió 139 ezer 290 forint bérleti díjat is felszámolt.

Mindezekkel és a szükséges hang- és fénytechnikai szolgáltatásokkal együtt a Fidesz-frakció rendezvényeire 46 millió 934 ezer 397 forintot fizetett ki az Országgyűlés Hivatala.

Magyarán: a Fidesz-frakció nemcsak létszámában a legnagyobb frakció, de a kormánypárti képviselők azok, akik legkevésbé sem spórolnak az adófizetők pénzével, hiszen

összesen 382 millió 167 ezer 731 forintra rúgott 2017-es költségük.

És hogy kikről van szó? Túlzás lenne idemásolni a legnagyobb, 114 fős képviselőcsoport teljes névsorát, ám ha valaki ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy böngésszen a honatyák között, idekattintva elérheti a listát.