Kiemeltek egy elsüllyedt vitorlást a Balatonból

A hajó a Szüreti Regattán süllyedt el Révfülöp közelében.

2021. október 31., 10:20

Szerző:

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának 14 tagja dolgozott a 12 órán át tartó kiemelésen annak érdekében, hogy minél jobb állapotban tudják visszaadni a hajót a tulajdonosának. 

A vízimentők közleménye szerint a 25 láb hosszú vitorláshajó legénysége a közelben hajózók, a rendezők motoroshajója, illetve a VMSZ mentőhajója segítségével épségben partra jutott, miután felborult az október második hétvégéjén rendezett versenyen. A vitorlás azonban elsüllyedt, és az időjárás miatt csak napokkal később tudtuk elkezdeni a kiemelést.

A hajó kiemelésének központi művelete hogy nagy méretű, mintegy 1 tonna emelőerővel bíró ballonokat rögzítenek a hajótesthez, a tőkesúly elé és mögé. A ballonokat erre a célra készült hevederekkel rögzítik búvár kollégáik a hajóhoz. Hozzáteszik, ezt a feladatot nagyon precízen meg kell vizsgálni, hiszen ha lecsúsznak az emelés során, megszilárdult a hajó, és a VMSZ eszközei is, arról nem is beszélve, hogy még hosszabbra nyúlik a mentés.

Négy búvárkollégánk dolgozott a ballonok rögzítésén. Nem könnyű feladat ez, hiszen mindössze 10 Celsius fokos volt a víz, illetve a Balatonban olyan sötét van, hogy az orráig sem lát a víz alatt az ember. Ezen kívül ebben az esetben meg kellett küzdeni az iszappal is, mely vízvonalig ölelte körül a hajót. Ez nagy koncentrációt igénylő és egyben nagyon izgalmas technikai feladat volt búvárainknak

– magyarázták.

Összesen ballont rögzítettek, melyeket a mentésirányító hajón elhelyezett palackokból, csöveken keresztül töltöttek meg levegővel, végül ez a közelítőleg 800 liter levegő dobta fel a hajót a víz felszínére.


(Kiemelt képünk: Elsüllyedt egy vitorláshajó a Szüreti Regattán Révfülöp közelében. Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.)