Kiderült, mit mondott Nagy Feró a besúgónak az István, a király forgatása alatt

Újabb állambiztonsági jelentést tettek közzé „Dalosról” és Nagy Feróról.

2023. szeptember 20., 14:40

Szerző:

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) által közzétett jelentés beszámol az István a király című rockopera két szereplője – a Dalos fedőnevű titkos megbízott és Nagy Feró – bizalmas beszélgetéséről.

Nagy Feró ezek szerint elmondta „Dalos”-nak, hogy sajnálja, hogy elfecsérelte a korábbi éveit a Beatrice zenekarra, most kis- és nagylemeze jelenik meg, filmszerepet kap, sok pénzt keres, és erkölcsi elismerést is kap. „Véleménye szerint megéri komolyan dolgozni, mert annak anyagi és erkölcsi értékei vannak.”

Hogy így történt-e valójában, azt nem tudjuk – írja az ÁBTL. Nagy Feró mondott valamit, „Dalos” besúgta, Gábor Róbert állambiztonsági főhadnagy gépelt egy jelentést róla. 

A jelentés további része, amelyben a besúgó Schuster Lórántra panaszkodik, hogy az az újságírói kapcsolatai révén meg akarja akadályozni, hogy „Dalos” együttese sikeresen szerepeljen, valószínűleg hiteles,

„Dalos” más esetben is mondott rosszat Schuster Lórántról, a P. Mobil frontemberéről.

Hogy ezúttal mi lehetett a motivációja – azt várta volna-e, hogy a szervek megvédik az újságíróktól, vagy csak egyszerűen ki akarta-e önteni a lelkét a tartótisztjének – nem tudjni.

Nagy Ferót az István, a király készültekor már nem kezelik "F"-dossziés ellenséges személyként, és ha így folytatja, akkor a kutató nyilvántartásból is törlni fogják a nevét, olvasható a jelentés értékelésében.

Bár az ÁBTL bejegyzése tartózkodik attól, hogy megnevezze, Vikidál Gyula 2004-ben ismerte be, hogy 1981 és 1986 között Dalos fedőnéven a III/III-as csoportfőnökség ügynöke volt, annak idején „titkos megbízottként” szóbeli jelentéseket adott az állambiztonságnak, többek között Nagy Feróról és Erdős Péterről. Sőt – mint arról korábban beszámoltunk – Vikidál Gyula jelentett olyan újságírókról is, akik akkori zenekarait, például a Kuglit vagy a Dinamitot kritizálták.

(Kiemelt képünk: Vikdiál Gyula és Nagy Feró az István, a király forgatásán 1984-ben. Fotó: ÁBTL Facebook)