Kiderült, mikor dönthet a Fidesz az EP-választás jelöltjeiről

A Fidesz őszi tisztújító kongresszusra készül.

2023. szeptember 10., 08:59

Szerző:

Az őszi kongresszuson “szentesítheti” az EP-listát és programot a Fidesz.  Az előzetes tervek szerint novemberben – mondták fideszes körökből az atv.hu-nak. Orbán Viktor miniszterelnökként és pártelnökként is megkérdőjelezhetetlen a Fideszben és a kormánypártok soraiban, ha tisztújítás lesz, az újraválasztása a Fidesz élére nem lehet kérdés. Az őszi Fidesz-kongresszusán a június 9-ei önkormányzati választás és Európai Parlamenti választások kerülnek napirendre. Az választási listákat, így az EP-listát is a Fidesz alapszabálya szerint a párt országos választmánya fogadja el. 

Az őszi kongresszuson „szenteshetik” a Fidesz-KDNP EP-listát, a listavezetőt és a programpontokat is – így a miniszterelnök még szélesebb, hangsúlyosabb felhatalmazást tudhat majd maga mögött, ha Brüsszelben tárgyal, vagy uniós szintéren állást kell foglalni a kontinens jövőjét meghatározó nagy ügyekben az EU-s intézményi döntéshozatalok során. A magyar álláspontot az Orbán Viktor által már megfogalmazott „No migration, no war, no gender” mottó határozza meg zsinórmértékként – írja a csatorna. Az már kiderült, hogy a Fidesz EP-kampányarca és listavezezője Varga Judit volt igazságügyminiszter lesz.

Ami pedig az európai jobboldali szövetségi rendszert illeti, az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni elfogadta Novák Katalin köztársasági elnök meghívását, és felszólal a jövő héten, szeptember 14–16. között ötödik alkalommal megrendezett Budapesti Demográfiai Csúcson. Budapesti útja során Meloni várhatóan találkozik majd Orbán Viktor miniszterelnökkel, így az őszi Fidesz-kongresszusra körvonalazódhat az is, hogy milyen támogatottságra számíthat a kormánypárt Brüsszelben.  Az őszi Fidesz-kongresszus idejére már az is látszani fog, hogy Morawieczki és a PiS az októberi lengyel választáson meg tudja-e őrizni kormányzati pozícióját, előtte, szeptember végén pedig Szlovákiában derül ki a választáson, ki állhat a kormányrúdhoz. 

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke beszédet mond a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)