Gulyás: Legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák

A kancellárminiszter szerint addig nem lehet megkezdeni a nyitást, amíg a beoltottak száma el nem éri a 2,5 milliót.

2021. március 25., 10:14

Szerző:

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette: noha jelenleg 1467-en vannak lélegeztetőgépen, az egészségügyi ellátórendszer képes lesz ellátni a betegeket. Kiemelte: 14041 ágy áll még rendelkezésre a kórházakban, ezeknek a száma azonban szükség esetén tovább bővíthető. Hozzátette: a munkában a rezidensek és a medikusok is részt vesznek. 

– Nincs szüksége Magyarországnak nemzetközi segítségre, van szabad lélegeztetőgép és ágy is, ahogyan humán erőforrásból sincs hiány – mondta.

A miniszter szerint eddig 650 ezer nyugdíjas nem regisztrált az oltásra, ezért Müller Cecília országos tiszti főorvos levelet írt nekik, és arra kérte őket, fontolják meg a lehetőséget. Az idősotthonokban már mindenkit beoltottak, a megbetegedések száma 1 százalék alá esett. 

– Áprilisban minden eddiginél több vakcina érkezik majd, állítása szerint az oroszok és a kínaiak tartják az ütemtervet, a nyugati vakcinák esetében is ezt remélik – fogalmazott.

Gulyás Gergely szerint ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor egy héten belül megkezdődhet a nyitás. A jelenlegi számítások szerint így április 12-én, április 19-én lehet megnyitni az iskolákat és az óvodákat fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy ez előtt beoltják a tanárokat és az óvónőket is - ez továbbra is önkéntes alapon történik majd. 

A kereskedelmi és iparkamara javaslatáról, amely szerint négyzetméter alapon kellene beengedni az embereket a boltokba, a holnapi operatív törzs-ülésen döntenek majd

Az érettségik kapcsán a kancellárminiszter elmondta, megtartják május elején az írásbeli, június elején pedig a szóbeli vizsgákat. Azt remélik, addig, aki oltakozni kíván, az megkaphatja legalább az első dózist. A miniszter szerint azonban ez nem a kormánytól függ, hanem főleg az EU-s szállítmányoktól.

– Jó esély van arra, hogy április 4-ig beoltják azokat 65 év felettieket, akik már regisztráltak az oltásra – tette hozzá.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, sajnos még nem tetőzött a harmadik hullám Magyarországon, a mai adatok ugyanis rosszabbak, mint 24-én voltak. Szerinte általában a szennyvízcsatornában található víruskoncentrációból mondható meg a vírus állása, de nagyon nehéz jósolni.

Gulyás szerint a kínai Cansino vakcina szállítóival és az indiai Covishielddel még nem írtak alá szerződést, ám amint ez megtörténik, a szerződést nyilvánosságra hozzák. A Johnson & Johnson vakcinájából már áprilisban kaphatnak, Magyarország összesen 4,36 milliót rendelt. 

A miniszter tájékoztatása szerint eddig 500 egészségügyben tanuló, végzett hallgató jelentkezett önkéntes munkára a védekezésbe. Gulyás szerint a háziorvosoknak nagyfokú szabadságot biztosítanak, így amennyiben már beoltottak minden 65 év felettit, vagy valaki nem élne egy adott vakcinával, nyugodtan beolthat vele egy fiatalabb krónikus beteget. 

Kiemelte: jelenleg is vizsgálják, hogy a kismamák kaphatnak-e oltást. Ennek eredményét néhány napon belül bemutatják, Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztat majd arról, hogy felülírják-e a jelenlegi protokollt.

A veszélyhelyzet végéig fenntartják a rendelőintézetek állami felügyeletét.

Gulyás Gergely szerint a kormány rendelkezésére álló adatok alapján nem igaz az, hogy a kormánypárti vezetésű városok több állami támogatást kapnának, vagy több uniós finanszírozást hagynának jóvá. Hozzátette: az egy főre jutó, lakosságszám-arányos számítások ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

A miniszer kiemelte: rendkívül alacsony az ismételt fertőzések száma, a brit mutáns azonban gyorsabban terjed. Felmérések szerint a mostani fertőzések körülbelüli 80 százaléka a brit variánshoz köthető – mondta.

Gulyás Gergely elmondta, Magyarországon másképp vezetik a halálozási adatokat, mint Európa több országában. Ha Magyarországon valaki súlyos betegségben szenvedett a koronavírus mellett, és egyébként is meghalt volna, akkor azt is koronavírusos halálként tartják számon.

Gulyás Gergely a múlt héten még nem tudott pontos számot, most azonban elárulta: 1784-en vannak intenzív osztályon.

A kancellárminiszter szerint amennyiben nem történik helyi hiba, nem fordulhat elő olyan, hogy valamelyik háziorvosi körzetbe ne érkezzen meg időben a második dózis a kínai Sinopharm-vakcinából. Elvileg mindenhova egyenlő számban jutott első és második vakcina is, ezért tarthatónak kell lennie a 28 napos a két beadás között.

Keleti vakcinák kapcsán megjegyezték, jövő hétfőn újabb Szputnyik-szállítmány érkezik hazánkba, így összesen 1 millió 100 ezer adag orosz vakcinát szállítanak le az adott időpontig. 

 

(Kiemelt kép: Pesti hírlap archív)