Kiadták a figyelmeztetést: felhőszakadásra és villámárvizekre kell számítani

Narancssárga figyelmeztetés van érvényben a kiadós mennyiségű csapadék és a várható villámárvizek miatt. 

2022. augusztus 21., 07:07

Szerző:

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani ismétlődő esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is. Több helyen kiadós mennyiségű eső eshet, néhol villámárvizek is kialakulhatnak, írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint elsősorban a Dunántúlon lesz élénk, viharos a szél, de a  zivatarok környezetében is rendkívül erős széllökésekre kell számítani. A reggeli órákban 15-21, napközben 19-30 fokra van kilátás. A keleti, illetve északkeleti országrészben várható melegebb időm, a Dunántúlon lesz hidegebb a levegő hőmérséklete. 

Az Országos Meteorológia Szolgálat kiadta a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az egész ország területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés nyolc megyében van érvényben. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében. 

Narancssárga figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki. Ezekben a megyékben akár 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Ezeken a területeken alakulhatnak ki villámárvizek.

 
 

 (Kiemelt képünk illusztráció: Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)