Kiadták a figyelmeztetést: felhőszakadásra és villámárvizekre kell számítani

Narancssárga figyelmeztetés van érvényben a kiadós mennyiségű csapadék és a várható villámárvizek miatt. 

2022. augusztus 21., 07:07

Szerző:

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani ismétlődő esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is. Több helyen kiadós mennyiségű eső eshet, néhol villámárvizek is kialakulhatnak, írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint elsősorban a Dunántúlon lesz élénk, viharos a szél, de a  zivatarok környezetében is rendkívül erős széllökésekre kell számítani. A reggeli órákban 15-21, napközben 19-30 fokra van kilátás. A keleti, illetve északkeleti országrészben várható melegebb időm, a Dunántúlon lesz hidegebb a levegő hőmérséklete. 

Az Országos Meteorológia Szolgálat kiadta a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az egész ország területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés nyolc megyében van érvényben. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében. 

Narancssárga figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki. Ezekben a megyékben akár 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Ezeken a területeken alakulhatnak ki villámárvizek.

 
 

 (Kiemelt képünk illusztráció: Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.