Ki ez a Feri?

Jobboldali, konzervatív, fideszes családba született Gelencsér Ferenc, a Momentum vasárnap megválasztott elnöke. A politikus az a dühös ex-Fidesz-szavazó, aki ütné-vágná a korrupciót.

2022. május 31., 08:04

Szerző:

A Telex összefoglalója szerint az MDF-alapító édesapját nyomdafestéket nem tűrő üzenetekkel bombázták barátai pár éve, amikor megtudták, hogy Gelencsér a Momentumban politizál. I. kerületi alpolgármesterként felszámolta az egyforintos VIP-parkolást a budai Várban, és feljelentése után nyomozás indult a Red Bull Air Race ügyében. Az ellenzéki előválasztáson kikapott az LMP-s Csárdi Antaltól, de listáról bejutott a parlamentbe, ahol a párt frakcióvezető-helyettesének választották. Első felszólalásában Orbánnak és Gyurcsánynak is odaszólt a momentumos képviselő, aki a párt elnökeként egy igazságosabb, emberségesebb és zöldebb alternatívát szeretne kínálni a választóknak.

Gelencsér Ferenc az elmúlt hat évben végigjárta a szamárlétrát a Momentumban: egyszerű alapító tagként kezdte, majd a párt I. kerületi szervezetének vezetője, küldött, alpolgármester, képviselőjelölt volt, április óta pedig országgyűlési képviselő és frakcióvezető-helyettes.

Vasárnap sokak meglepetésére őt választották meg a Momentum új elnökének a párt tisztújításán. Már az első fordulóban meggyőző fölénnyel nyert, a küldöttek több mint 50 százaléka rá szavazott, és ezzel megelőzte az országos közéletben jóval ismertebb Kerpel-Fronius Gábort és Hajnal Miklóst.
A tisztújítás előtt Gelencsér azt ígérte, a Momentum elnökeként egy olyan országért fog dolgozni, ahol „az állam nem szól bele abba, hogy kit szerethetek, nem akarja megmondani, hogy miben higgyek, és nem akarja helyettem eldönteni, hogy mitől leszek magyar.”

„Ahol a lehetőség mindenki számára adott és nem attól függ, hogy az ember hova születik. Ahol a politika nem egyének meggazdagodását jelenti, hanem egy teljes nemzet gyarapodását.”

A kormány szerinte tizenegy éve képzelt ellenségeket üldöz, és úgy fogalmazott: itt az ideje kigyomlálni a gyűlöletkampány okozta rettegést, és békét ültetni a helyére, „a céltalan orbánozás helyett” pedig „a hazánkról alkotott elképzeléseinkről” kell beszélni. „Klasszikus jobboldali értékeket valló, konzervatív családból származom, ahol arra neveltek, figyeljek oda a közügyekre, foglalkozzak a társadalmat érintő problémákkal” – mondta a 31 éves, székesfehérvári születésű politikus három éve a Várnegyednek adott interjúban.

Az első parlamenti felszólalásában múlt héten hosszasan sorolta felmenőit, miután állítása szerint hetekig azt hallgatta a kormánypárti képviselőktől, hogy egy Gyurcsány, Soros, Brüsszel által vezetett háttérhatalmi szervezet ügynöke. „A dédapáim harcoltak a I. világháborúban. Az egyikük huszár volt, a másik főhadnagy a 83-as császári és királyi gyalogezredben. A nagyapám is hivatásos katona volt a II. világháborúban. Az apám pedig az MDF alapító tagja. A családom nemzedékeken át küzdött ezért az országért, és harcolt ezért a nemzetért. Én ezt a hagyományt a tisztelt ház falain belül folytatom. De legalábbis folytatnám, ha adnának terepet az érdemi párbeszédnek a tisztelt kormánypárti képviselőtársaim.”

Márki-Zay Péterhez hasonlóan Gelencsér is gyakran emlegeti, hogy konzervatív, kiábrándult fideszes. Meghatározó politikai élmény volt számára a 2006 őszi tüntetések az őszödi beszéd kiszivárgása után. „Akkor 16 éves voltam, és hangot adtam a nemtetszésemnek. Ebből is adódóan 2010-ben a jelenlegi kormánypártokat támogattam.”

Amikor egy másik interjúban is szóba került ez az időszak, arról beszélt, hogy édesapjának idő kellett, mire elfogadta, hogy fia a Momentumban politizál.

„Ő MDF-alapító, én egy fideszes családból jövök, én Fidesz-szavazó voltam, és egy nagyon-nagyon dühös ex-Fidesz-szavazó vagyok.”

2010-ben elmondása szerint azért szavazott a Fideszre, mert abban bízott, hogy „most aztán tényleg végre eljutunk a Kánaánba, utolérjük Ausztriát, és minden is lesz.” Később azonban azzal kellett szembesülnie, hogy nem így lett. A Fidesz újabb kétharmados felhatalmazása után is „egyre inkább lefelé tart ez az ország gazdaságilag és erkölcsileg” szerinte, és ezt megbocsáthatatlan bűnnek tartja. „Történelmi lehetőség volt a kormány kezében, és nemhogy nem élt, hanem visszaélt vele.”

Miután az MDF-alapító édesapja barátai megtudták, hogy csatlakozott a Momentumhoz, nyomdafestéket nem tűrő üzenetekkel bombázták. „Azt írták neki, hogy nem értik, mi lett a fiából, ő megbukott apaként, mert egy ilyen hazaárulót nevelt, mint amilyen én vagyok” – idézte fel pár éve Gelencsér.

Szerinte nem ő változott meg 2010 után, hanem az, amit a kormánypártok képviselnek. Ezért is vett részt aktívan a Momentum alapításában.

„A Momentumot azért alapítottuk, mert a politikai elitből kiábrándulva valami teljesen újat akartunk létrehozni”

– fogalmazott a fiatal politikus. A politikai karrierje előtt az ELTE nemzetközi tanulmányok szakán tanult, majd elkezdett politológiát is hallgatni a Corvinus Egyetemen, de nem fejezte be a képzést. Parlamenti önéletrajza szerint 2013-ban egy, a tibeti menekülteket segítő alapítványnál dolgozott két hónapot Indiában, egy évvel később pedig a Balassi Intézet brüsszeli irodájában volt gyakornok.

A mesterszakot már Budapesten, a Corvinuson kezdte el nemzetközi tanulmányok képzésen, de nem szerzett diplomát. 2017-ben Erasmus-ösztöndíjjal a párizsi Sciences Po-n biztonságpolitikát tanult, majd értékesítési asszisztens volt egy budapesti hotelben, 2019-ben pedig egy multinál helyezkedett el pénzügyi elemzőként.

2019 októberében önkormányzati képviselőnek választották az I. kerületben, és később ő lett V. Naszályi Márta egyik alpolgármestere: városfejlesztési és a környezetvédelmi ügyekért felelt.

A nevéről először akkor lehetett hallani a szélesebb nyilvánosságban, amikor két nappal az önkormányzati választás után videóra vette, amint az I. kerületi önkormányzat épületéből lezárt kartondobozokat szállítottak el munkások az éjszaka közepén. Az egyikük azt állította, hogy a leköszönő fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás utasította őket erre, és a polgármester Táncsics utcai lakása volt a felpakolt teherautó úti célja. A volt polgármester később a 444-nek azt állította, hogy a dobozokban a hivatali ideje alatt az irodájában felhalmozott könyveket vitette el, és tagadta, hogy az átadás előtt iratokat mentett volna ki.

Pár hónappal később Gelencsér büntetőfeljelentést tett az előző kerületi vezetés felelőtlen gazdálkodása miatt. Nagy Gábor Tamás 2013-ban 500 millió forintot kötött le teljes titokban az akkor már veszteséges Széchenyi Bankkal, amely nem sokkal később részben állami tulajdonba került, majd pedig elrendelték a végelszámolását. A Momentum politikusa szerint az előző polgármester a lekötéssel a fideszes Széchenyi Bankon próbált segíteni, „azon az áron is, hogy félmilliárd forint közpénzt herdál el vele”.

Gelencsér nevéhez fűződik továbbá az az előterjesztés is, amivel eltörölték az 1 forintos VIP parkolást a budai Várban.

A kerület korábbi polgármestere egyedi megállapodásokkal biztosította a lehetőséget arra, hogy a helyi éttermek, hotelek, vállalkozások vendégei majdnem ingyen, 1 forint + ÁFA / perc alapdíjon parkolhassanak a budai Várnegyedben.

Az alpolgármester számításai szerint 2018-ban összesen 8 353 866 percet parkoltak a Várban a VIP-es díjszabással, és a kerületnek ez közel 62 millió forintos bevételkiesést okozhatott. „A budai Vár nem egy parkolóház és nem egy pláza. Amennyiben valaki itt szeretne parkolni, annak pedig fizetnie kell épp úgy, ahogy minden földi halandónak” – írta Gelencsér, miután a képviselő-testület elfogadta a javaslatát.

Tavaly februárban pedig arról számolt be az alpolgármester, hogy feljelentése után hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomozás indult a Red Bull Air Race ügyében.

Az I. kerületi önkormányzat 2015 és 2018 között átlagosan 38 forint/négyzetméteres áron adta ki a közterületeket a Red Bull Air Race programjaihoz. A Nagy Gábor Tamás vezette önkormányzat magánrendezvényként engedélyezte a Red Bullt Air Race-t, mégis 90 százalékos közterület-használati kedvezményt biztosítottak számukra, arra hivatkozva, hogy ez egy közcélú rendezvény. Gelencsér számításai szerint összesen 135 millió forinttal károsították meg az önkormányzatot.

„Az elmúlt másfél évben azt hiszem, bebizonyítottam, hogy mit jelent az önkormányzatiságban az antikorrupció: 1,2 milliárd forintnyi hűtlen kezelési ügyet tártam fel. És ezt akarom folytatni a parlamentben országgyűlési képviselőként is. Nem nagyon látok más olyan politikust Hadházy Ákoson kívül, aki ilyen hévvel ütné-vágná a korrupciót, mint én” – mondta Gelencsér a Józsefvárosi Újságnak az előválasztási kampányban.

A belvárosi választókerületben (Budapest 1.) indult el az ellenzéki előválasztáson, 60-40 százalék arányban kikapott az LMP-s Csárdi Antaltól, ám szerinte nincs oka szégyenkezni. Azt mondta: ellenfele mögött hét párt állt, míg az ő kampányát az emberek mellett Király Júlia és Bodnár Zoltán, az MNB korábbi alelnökei, valamint Molnár Piroska színésznő is támogatta.

Nem sokáig kellett búslakodnia a vereség miatt a momentumos alpolgármesternek: novemberben pártja országos listáján a harmadik helyet kapta meg, így ettől kezdve már számolhatott azzal, hogy áprilistól a parlamentben folytatja. „Alpolgármesterré választásom óta több korrupciós ügyet is feltártam, amik bejárták a teljes magyar médiát. Azt hiszem, ezt az antikorrupciós munkát hálálta meg a Momentum küldöttgyűlése vasárnap” – mondta a párt döntéséről.

A hatpárti közös listán végül a 26. helyen szerepelt, és mandátumhoz jutott, áprilisban pedig a Momentum frakcióvezető-helyettesének választották. A Momentum a honvédelmi és a külügyi bizottságokba jelölte Gelencsért, ám Kövér László nem fogadta be a kérelmet, a házelnök szerint ugyanis külföldi ügynökpárt a Momentum.

Gelencsér azt ígérte, parlamenti képviselőként mindent meg fog tenni azért, hogy a közpénz törvénytelen felhasználásait felderítse, de ennél gyakorlatiasabb kérdésekkel is foglalkozna. Ilyen például a közigazgatás digitalizálása. „Digitális káosz” van szerinte a közigazgatásban, mert több tucat különböző programot használnak a minisztériumok, az önkormányzatok, az állami és önkormányzati cégek.

„Egy egységes, mindenki által használt rendszer kell. Észtországban ezt megvalósították”

– fogalmazott a Momentum politikusa, aki szerint évente közel 1000 milliárd forintot lehetne ezzel megspórolni.

Arról is beszélt, hogy erkölcs és hittanórák helyett ideje lenne programozást, állampolgársági alapismereteket és közgazdaságtant tanítani az iskolákban, már alsó tagozattól. „Elengedhetetlenül fontos, hogy elkezdjük felkészíteni a magyarságot a digitalizáció és a robotizáció kihívásaira.”

Míg Donáth Anna novemberi megválasztása után sokan a Momentum baloldali fordulatáról beszéltek, Gelencsér a párt jobboldali, konzervatív szárnyát képviseli. A következő hetekben-hónapokban kiderül, hogy ez miként tükröződik vissza majd a Momentum kommunikációjában és szövetségi politikájában. Az már most látszik, hogy Gelencsér ex-Fidesz-szavazóként meglehetősen kritikusan nyilatkozik a 2010 előtti politikai erőkről.

„Ez a nemzet 16 éve azt kénytelen nézni és hallgatni, hogy két egykori KISZ-titkár folyamatosan veszekszik”

– fogalmazott első parlamenti beszédében, Gyurcsány Ferencre és Orbán Viktorra utalva. Az új elnöknek nem lesz könnyű feladata az ellenzék számára katasztrofális eredménnyel végződött április 3-i választás után. Ráadásul mint Újbuda példája is mutatja, a következő időszakban az ellenzéki pártok között is megindul a verseny a választókért – írta a Telex.

„Mi ezekben a nehéz időkben is meg tudtuk őrizni az egységünket, és készen állunk rá, hogy egy igazságosabb, emberségesebb és zöldebb alternatívát kínáljunk” – írta Gelencsér a vasárnapi tisztújítás után. Mandátuma két évre szól, munkáját új elnökség segíti, amelyben Cseh Katalin EP-képviselő és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes mellett többek közt Kele János sportújságíró, közgazdász is helyet kapott.

 

(Kiemelt kép: Gelencsér Ferenc korábbi I. kerületi alpolgármester, a Momentum új elnöke. Fotó: Gelencsér Ferenc hivatalos Facebook-oldala.)