Kezdődik az albérletvadászat: ilyen árak várják az egyetemistákat

A lakások ára is emelkedett.

2024. augusztus 5., 14:49

Szerző:

Szobák és félszobák 30-50 ezer forintért, garzonok 100 ezertől – ezek az árak várják a most felvetteket a nagy egyetemi városokban. Aki jó albérletet akar, annak érdemes sietni, de nem érdemes elsietni, jól teszi, ha először alaposan átnézni a kínálatot – írja az ingatlannet

Több tízezer diák számára dőlt el a héten, hogy hol fognak továbbtanulni. Számukra az elsődleges kérdés most a lakhatás megoldása, hacsak nem a lakhelyükön van a választott egyetem vagy főiskola. A szerencsésebbek valamelyik kollégiumban találnak helyet, esetleg saját lakásba tudnak költözni, ha a szülők megengedhetik maguknak ezt a befektetést, de sokan vannak, akiknek albérletet kell keresniük, legkésőbb a tanévkezdésig.

Az eladó lakások árai is emelkedtek a fővárosban és a nagyvárosokban

A nagyobb egyetemi városokban nincs hiány kiadó lakásokból, azonban az árakat és a minőséget tekintve is jelentős különbségek lehetnek, így érdemes alaposan átnézni a kínálatot. Az Ingatlannet.hu kínálatában Szegeden kiadó szobát havonta 40-50 ezer forinttól lehet találni, de ha a belvárosban keresünk jobb felszereltségű szobát, akkor akár ennek a duplája is lehet az ár. A kisebb, egy személynek meghirdetett garzonlakásoknál az ár 100 ezer forintról indul, amihez még hozzáadódik a rezsi és a közös költség is. A jellemző azonban inkább a 130-140 ezer forintos bérleti díj az ilyen típusú ingatlanoknál. A többszobás ingatlanok közül a belvárosi, egyetemi épületek közelében található, felújított lakások a legdrágábbak, ezek között a 250-300 ezer forintos bérleti díj sem ritka.

Pécsen a legolcsóbb kiadó szobák ára 45 ezer forintról indul, de néhány olcsóbb ajánlatot leszámítva inkább 60 ezer forinttól találhatunk kellemes kiadó szobákat. Az egy szobás garzonlakások, akárcsak Szegeden, 100 ezer forint környékéről indulnak. A két szobás lakásokat 140 ezertől kínálják, de ennél jóval drágábban, 250 ezer környékén is találhatunk bőven ugyanilyen méretű lakásokat, köztük akár új építésűket is.

Debrecenben akár 30 ezer forintért is találhatunk kiadó szobát, ami nem sokkal haladja meg a kollégiumi szobák árát, de néhány kirívóan olcsó ajánlat mellett a szobák zöme inkább 45-50 ezer forint körül kezdődik. Az egyszobás garzonok bérleti díja 100-120 ezer forint körül kezdődik, de 180-200 ezer forintért is számos egy szobás lakást találhatunk, ezek jellemzően fel vannak újítva és az egyetemi campushoz is közelebb helyezkednek el. Ugyanezért az árért azonban már a kétszobás lakások között is lehet válogatni. A város méretéből adódóan itt a legnagyobb a választék. Az új építésű, egyszobás lakások bérleti díja 230 ezer forintról indul, a két-három szobás lakásoknál pedig az ár felmehet egészen 350-450 ezer forintig is.

Mi a helyzet Budapesten?

Nézzük meg, mit kínál a fővárosi ingatlanpiac a vidéki nagyvárosokhoz képest. A választék értelemszerűen itt a legnagyobb, ennek megfelelően a különbségek is nagyok, mind az árakat, mind a lakások minőségét tekintve. A legolcsóbb szobák itt is ugyanannyiba kerülnek, mint a vidéki nagyvárosokban, viszont jellemzően kisebb alapterületű szobákat lehet találni ugyanazért a pénzért. Budapesten nem ritka a mindössze 6-10 négyzetméteres félszobák kiadása sem, amelyeknek az ára 35-50 ezer forinttól kezdődik. A kicsit nagyobb alapterületű kiadó szobák ára 100 ezer forint felett is lehet. Ugyanennyiért garzonlakást is lehet találni, de ezeknek az alapterülete sok esetben még a 20 négyzetmétert sem éri el. Az ennél nagyobb, 30-40 négyzetméter körüli garzonok 140 ezer forintról indulnak, a drágább kerületekben azonban ugyanezért az összegért csak minigarzon vehető ki. A legalább 60 négyzetméteres lakások között a legolcsóbb 160-170 ezer forintról indul, de lehet találni akár 1 millió forintért kiadó lakásokat is.

Hogyan érdemes választani?

Mielőtt döntünk, érdemes meghatározni, hogy milyen árkategória fér bele a keretünkbe, és az adott város melyik részén szeretnénk kiadó lakást találni. Ha ez megvan, akkor érdemes egyszerre több lakást is megnézni, és megismerni a tulajdonost is, hiszen vele leszünk kapcsolatban a fizetésnél. A lakás állapotát is alaposan szemügyre kell venni, hogy a lehető legkevesebb probléma merüljön fel az ott töltött időszak alatt. Rezsiköltségekre mindenképpen rá kell kérdezni, érdemes akár számlát is kérni, ha az nincs belekalkulálva a bérleti díjba, és nekünk kell majd fizetni. Ebből a szempontból a téli időszakban több tízezer forint különbséget is jelenthet, hogy mennyire korszerű, alacsony rezsijű bérleményt sikerült kifognunk.

Ha kiválasztottuk az ideális lakást, akkor mindenképp kössünk szerződést, hiszen az nemcsak a kiadó, hanem a bérlő számára is biztosítékot jelenthet anyagi vagy más jellegű viták esetében.

(Fotó: KISBENEDEK ATTILA KISBENEDEK / AFP)

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.