Kettészakad az ország, több megyébe is betör a vihar

A 40 fokos meleget helyenként 100 km/órás széllökések és jégeső váltja fel.

2021. július 9., 06:57

Szerző:

Gócpontokban, helyenként 100 km/órás széllökésekkel és akár 4 centiméteres jégesővel érkezik a hidegfront, a strandpapucs mellé az esőkabátot is érdemes bekészíteni azoknak, akik a Balaton felé vennék az irányt a hétvégén. Igazán hűsítő levegőre azonban nem lehet számítani: a 30 fok feletti meleget erős páratartalom dúsítja – közölte az Időkép.

Pénteken pirosba borul az ország,

a riasztás szerint az elmúlt napok rekordmelege erős széllökésekkel társul az északnyugati országrészben,

de felhőszakadásra is számítani kell, rövid idő alatt akár 50 mm eső is hullhat. A reggeli és délelőtti órákban elsősorban a Duna vonalában alakulhatnak ki zivatarok, ezek azonban még kevésbé lesznek hevesek a délutáni eseményekhez képest. Délután aztán továbbindul az addig veszteglő front és heves zivatarok kialakulására alkalmas légköri állapotra készülhetünk.

„A délutáni, esti órákban akár magasabb fokú (piros) riasztás is érvénybe léphet az események függvényében” – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat, hozzátéve: emiatt 3-4 centis jég is hullhat, ráadásul helyenként száraz levegőre is számítani kell. A hőmérséklet 24 és 36 fok között alakul. 

Szombaton a napos időszakok mellett elszórtan a Dunától keletre és a középső tájakon alakulhatnak ki átmenetileg záporok, zivatarok, máshol száraz idő várható sok napsütéssel. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél. Napközben 27-34 fokot mérhetünk.

Vasárnap a rövid napos időszakok mellett többfelé várható zápor, zivatar, helyenként hevesebb vihar is kialakulhat. A maximumok 26-32 fok között alakulnak, de zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Hétfőn a napsütést még helyenként záporok, zivatarok megzavarhatják. Napközben 26-32 fokot mérhetünk.

Kedden napközben naposabb, szárazabb idő valószínű. Északnyugaton feltámad a délkeleti szél. 30-36 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban.

(Kiemelt kép: Sóki Tamás / MTI)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.