Kétfordulós lesz a miniszterelnök-jelölti előválasztás

Az előválasztás, járványhelyzettől függően, júniusban vagy szeptemberben lesz - derült ki a Republikon Intézet ellenzéki képviselőkkel tartott kerekasztal-beszélgetéséből.

2021. február 23., 16:38

Szerző:

A Fidesz pénzügyi és médiabeli túlsúlyát az ellenzék aktivizmussal tudja csak ellensúlyozni, de arra is számítani kell, hogy kamuvideókkal támadják majd az összellenzék jelöltjeit - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) pártigazgatója a Republikon Intézet által szervezett online ellenzéki kerekasztal-beszélgetésen. Felvezetőjében Virág Andrea, a Republikon stratégiai igazgatója kiemelte: az már most látszik, hogy a 2022-es választás történelmi jelentőségű lesz, ugyanis a rendszerváltás óta eltelt 30 évben sohasem rendeztek még országos előválasztást.

A 2022-es választási kampány legfőbb témái között az ellenzéki pártok képviselői szerint kiemelt szerepe lesz a koronavírus-járvány kezelésének, valamint a társadalmi egyenlőtlenségeknek is. A jobbikos Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a Fidesz célja, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból – szerinte ez abból is látszik, hogy a kormány keleti diktatúrák felé gyakorol gesztusokat.

Az MSZP-s Molnár Zsolt arról beszélt, hogy az önkormányzati elvonások témáját a kampányban is hangsúlyozni kell, hogy az emberek megértsék: ez nem csupán az ellenzék mozgásterét szűkíti, de az ő befizetéseik is a kormány pénztárcájában landolnak. Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója szerint ezek mind eltörpülnek amellett, hogy az ellenzéknek valódi alternatívát kell bemutatni. Nem elég azt mondani, hogy Orbán menjen, azt is meg kell fogalmazni, milyen Magyarországot szeretnénk – mondta.

Az előválasztással kapcsolatban viszonylag kevés információ látott eddig napvilágot, azonban most több fejleményt is megosztottak a pártok képviselői. Az már biztosan kijelenthető, hogy az ellenzéki pártok mind a 106 egyéni körzetben megtartják az előválasztást, amely a járványhelyzettől függően júniusban vagy szeptemberben lesz. Az is kiderült, hogy az egyéni jelöltek választása egyfordulós, míg a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztása kétfordulós lesz.

Hajnal Miklós, a Momentum részéről megjegyezte, az előválasztás jelöltjei közt megtalálhatóak lesznek a hat ellenzéki párton kívüli jelöltek is, azonban győzelem esetén így is közös frakcióban kell majd dolgozniuk a parlamentben. Az LMP-s Ungár Péter szerint nyílt jelöltállítási folyamatra lesz szükség annak érdekében, hogy minden kompetens jelölt megmérettethesse magát. A Párbeszéd képviselője, Dorosz Dávid elmondta: a Fidesz sokkal több pénzt és médiafelületet tud felhasználni a kampányban, mint az ellenzéki pártok összesen, így a hat párt részéről folyamatos aktivitásra és a választókkal történő személyes kontaktusok kialakítására kell törekedni.

Abban is egyetértettek a képviselők, hogy az ellenzéki pártok legnagyobb hátránya a Fidesszel szemben a pénzügyi háttér, a kormánypárti médiatúlsúly és a választási törvény egyenlőtlenségei. Ungár megjegyezte, a Fidesz kiemelkedően jól tud mozgósítani, amit az is megkönnyít, hogy a tábora rendkívül stabil – ebben az ellenzéknek fejlődnie kell. Hajnal Miklós érvelésében a kormánypártok információs előnyére helyezte a hangsúlyt. Elmondása szerint több mint tízéves kormányzása alatt a Fidesz folyamatosan méri a közvéleményt a fontos témákkal kapcsolatban, amelyre így gyorsan tudnak reagálni. Abban pedig a Jobbik és a DK képviselője is egyetértett, hogy fel kell készülni a kormánypártok hekkelési kísérleteire, a kamuvideók és a kamufelvételek felbukkanására.

A Momentum a múlt héten jelentette be zuglói jelöltjeként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, majd Tóth Csaba, a kerület jelenlegi MSZP-s parlamenti képviselője üzengetésbe kezdett. A Momentum és az MSZP képviselői szerint elkerülhetetlenek lesznek az elkövetkező egy évben az ehhez hasonló nézetkülönbségek. Hozzátették: ezeket egymás között kell rendeznie a pártoknak és a képviselőknek.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Soós Lajos)

Ezzel termtenének biztonságot munkakörnyezetet a színház dolgozóinak, megakadályozva a visszaéléseket, a zaklatásokat és az erőszakot. Éppen egy éve robbant ki a botrány Eszenyi Enikő körül.