Két éve zárult le az MTA értékelése, de most újra átvilágítják

2019. január 15., 11:59

Szerző:

Megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának átvilágítása, rendkívül szoros menetrenddel. Annak ellenére, hogy azt az elmúlt években többször is átvilágították. Az MTA vezetése közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a kutatóhálózat alapvető működését veszélyezteti az, hogy 2019. január 1-je óta a finanszírozásuk nincs megoldva, és az egyre fokozódó bizonytalanság napi problémákat okoz a kutatóintézetek működésében.

Az MTA kutatóhálózatának intézeteit az intézmények kibővített külső tanácsadó testületeinek (KTT) szakértői értékelik majd. Az átvilágítás módszertanát és ütemezését a Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság (KTEB) határozta meg, amely az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszter 7-7 delegáltjából áll.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

A KTEB azzal támogatta az átvilágítást, hogy az értékelés a 2017-ben lezárult, hatéves szakmai tevékenységet átfogó átvilágítás eredményein kívül vegye figyelembe az utóbbi évtizedben külön lezajlott, nemzetközi szervezetek által végzett átvilágítás eredményeit. Az átvilágítást legkésőbb 2019. március 31-ig végre kell hajtani.

– Az MTA ezt igen szoros határidőnek tartja, de a 2017-ben lezárult többéves értékelési folyamat eredményei a most felkért szakértők számára is rendelkezésre állnak. A korábbi értékelésekben is fontos szerepet kaptak a kutatóintézetek külső tanácsadó testületének szakértői. Emellett az utóbbi évtizedben egyes akadémiai intézetekben külön is folyt nemzetközi szervezetek általi átvilágítás

– írják.

A testület emlékeztet arra, hogy Lovász László többször is kérte Palkovics Lászlótól, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. év első negyedév végéig szóló költségvetését szabadítsa fel és azt bocsássa a kutatóhálózat rendelkezésére. Nemrég a kérést Palkovics László elutasította.

Júniusban derült ki, hogy az Orbán-kormány az Innovációs és Technológiai Minisztériumra bízza az MTA kutatásra szánt állami támogatásának a felügyeletét, ami hatalmas felhördülést váltott ki magyarországi és nemzetközi tudományos körökben is, a kutatóintézetek sorsa pedig bizonytalanná vált. Ekkor kezdődtek a tárgyalások az MTA és a minisztérium között.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.