Készenléti rendőrök védik az utasokat a debreceni vasútvonalon

Több lehet a balhé, szigorított a MÁV.

2021. december 16., 07:54

Szerző:

Megnőtt a Debrecen környéki éjszakai és kora reggeli járatokon tapasztalt rendbontások száma, így november 29-től, egyes vonatokon készenléti rendőrök és vasútőrök is utazhatnak, biztosítva a kalauzok és az utasok védelmét, írja a Telex

Az egyik vasutas szakszervezethez, a VDSZSZ-hez korábban beérkezett panaszok szerint sok esetben kiabálnak, provokálják, sőt rettegésben tartják az utasokat és a jegykezelőket a MÁV hajnali és késő esti járatain a jegy nélkül utazó, sok esetben módosult tudatállapotban lévő személyek. Azt is nehezményezték, hogy a jegyvizsgálók nagyrészt egyedül dolgoznak, akik közül leginkább a nők érzik úgy, hogy nincsenek kellő biztonságban.

Ennek hatására döntött úgy a MÁV, hogy november végétől biztonsági emberek és a készenléti rendőrök fognak utazni a Nyíregyháza–Debrecen–Budapest, Nyugati pályaudvarig közlekedő napi öt, majd december 12-től hét járatán.

Azonban amikor a portál tesztelte a vonatot nem találkozott biztonsági személyzettel, és a szakszervezet sem elégedett. Jelezték ugyanis, hogy a vonatokon a korábbi ígéretek ellenére elmaradtak az ellenőrzések, ráadásul nem tartják mindig hasznosnak a korábban bevezetett testkamerákat sem. Az ORFK válaszából az derült ki, hogy november 29-től december 8-ig egyetlenegy esetben sem kellett a rendőröknek intézkedniük ezeken a vonatokon. A szakszervezet szerint az jelentene tényleges megoldást, ha az éjszakai és a kora reggeli járatokon legalább két jegyellenőr lenne szolgálatban.

(Kiemelt képünk illusztráció: A lezárt Nyugati pályaudvar 2021. június 19-én. Ettől a naptól egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugati pályaudvaron. A MÁV június 19-től július 17-éig kiemelt karbantartásokat végez a pályaudvari vágányhálózaton, annak teljes lezárásával. Ez idő alatt a Nyugatiba nem érkeznek és onnan nem indulnak vonatok. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

2023. január 31., 15:13

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében