Készenléti rendőrök védik az utasokat a debreceni vasútvonalon

Több lehet a balhé, szigorított a MÁV.

2021. december 16., 07:54

Szerző:

Megnőtt a Debrecen környéki éjszakai és kora reggeli járatokon tapasztalt rendbontások száma, így november 29-től, egyes vonatokon készenléti rendőrök és vasútőrök is utazhatnak, biztosítva a kalauzok és az utasok védelmét, írja a Telex

Az egyik vasutas szakszervezethez, a VDSZSZ-hez korábban beérkezett panaszok szerint sok esetben kiabálnak, provokálják, sőt rettegésben tartják az utasokat és a jegykezelőket a MÁV hajnali és késő esti járatain a jegy nélkül utazó, sok esetben módosult tudatállapotban lévő személyek. Azt is nehezményezték, hogy a jegyvizsgálók nagyrészt egyedül dolgoznak, akik közül leginkább a nők érzik úgy, hogy nincsenek kellő biztonságban.

Ennek hatására döntött úgy a MÁV, hogy november végétől biztonsági emberek és a készenléti rendőrök fognak utazni a Nyíregyháza–Debrecen–Budapest, Nyugati pályaudvarig közlekedő napi öt, majd december 12-től hét járatán.

Azonban amikor a portál tesztelte a vonatot nem találkozott biztonsági személyzettel, és a szakszervezet sem elégedett. Jelezték ugyanis, hogy a vonatokon a korábbi ígéretek ellenére elmaradtak az ellenőrzések, ráadásul nem tartják mindig hasznosnak a korábban bevezetett testkamerákat sem. Az ORFK válaszából az derült ki, hogy november 29-től december 8-ig egyetlenegy esetben sem kellett a rendőröknek intézkedniük ezeken a vonatokon. A szakszervezet szerint az jelentene tényleges megoldást, ha az éjszakai és a kora reggeli járatokon legalább két jegyellenőr lenne szolgálatban.

(Kiemelt képünk illusztráció: A lezárt Nyugati pályaudvar 2021. június 19-én. Ettől a naptól egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugati pályaudvaron. A MÁV június 19-től július 17-éig kiemelt karbantartásokat végez a pályaudvari vágányhálózaton, annak teljes lezárásával. Ez idő alatt a Nyugatiba nem érkeznek és onnan nem indulnak vonatok. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.