Brutális drágulásra számíthatunk

Pedig a KSH szerint már tavaly is 433 forintba került egy kiló kenyér.

2022. január 4., 08:27

Szerző:

Tovább folytatódik az élelmiszerárak emelkedése az új évben is, januárban ugyanis 10-15 százalékkal tovább emelik a liszt árát a malmok. A pékek egyelőre nem tudják, milyen áremelésekre kényszerülnek. A kenyéráraknak rendesen betett a koronavírus-járvány, a KSH elemzése szerint ugyanis tavaly már 433 forintba került átlagosan egy kiló kenyér Magyarországon. Ez mintegy 40 százalékos emelkedést jelent a koronavírust megelőző évhez képest, írja az RTL.hu.

Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke szerint egy tonna búza nagyjából 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor. A szövetség elnöke szerint a liszt ára várhatóan 10-15 százalékkal emelkedik majd, amiben a forint gyengülése is komoly szerepet játszik. Lakatos szerint ugyanis ha valaki nem tudja megfizetni a világpiaci árat a búzáért, akkor nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni, aki többet fizet érte. 

A Portfolio összesítése szerint egy év alatt 2,1 százalékkal tovább gyengült a forint az euróval szemben, miközben a lengyel zloty árfolyama alig 1 százalékkal esett, a cseh korona pedig 4 százalékot erősödött. A dollárhoz mérve még rosszabbul teljesített a forint, 10 százalékos volt a zuhanás. 

A forint a világ harmadik legrosszabbul teljesítő valutája volt az elmúlt három hónapban, csak az 50 százalékot zuhanó török líra és a chilei peso teljesített rosszabbul.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

15:29

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

14:03

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.