Kendernay: A közemberektől elvenné, a gazdag kivételezetteknek adná a kormány a Balatont, közben mesterséges lavórrá betonozza a tavat

2020. június 2., 21:00

Szerző:

A kormány téved abban, hogy a Balaton az éghajlatváltozásra és hatásaira fittyet hányva úgy fog viselkedni, ahogy azt ők szeretnék, mert a térséget a klímaváltozás hatásai érzékenyebben érintik, mint bármely más területét az országnak - mondta el Kendernay János, az LMP képviselője kedden egy Balatonvilágoson tartott sajtótájékoztatón.

A Balaton Európa legnagyobb olyan sekélyvízű tava, amelynek ökológiai sajátosságai semelyik más tóval nem összehasonlíthatóak – folytatta az Index beszámolója szerint. 

A politika rendszerint sajátos szerepet szánt a tónak, a polgári éra után például sokáig a gyerekek, családok kedvelt pihenőhelyévé vált. Kendernay szerint az orbáni politika ismét a kivételezettek helyévé tenné a Balaton privatizációval, kegyeltjei milliárdos, vissza nem térítendő támogatásával, miközben

a közemberek kiszorulnának a Balaton-partról.

„Most már csak elfuserált, az egyéni érdekeket szolgáló kormányrendeleteket hoznak, és figyelmen kívül hagyják a tónak a természetes folyamatait, ami egy teljesen más hozzáállást kíván meg. Luxusszállodákat akarnak építeni, jachtkikötőket fejleszteni, az egészet egy mesterséges lavórrá alakítani a betonozás révén" – mondta.