Keményebben indulhat idén a tél

Az átlagosnál hidegebb lehet a tél kezdete decemberben, míg januárban az átlagosnál magasabb átlagos középhőmérsékletre számítanak az elemzők.

2022. november 1., 13:23

Szerző:

A Klímapolitikai Intézet modellezései szerint a tél kezdete az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb lehet, a tél második felét viszont a szokásosnál enyhébbnek várják, írja az InfoStart.

Kovács Erik, az intézet kutatója az InfoRádióban elmondta, természetesen több tényezőt kell nézni a modellezés során, először is vizsgálni kell a trendeket, hogy mit mutattak az elmúlt évek, évtizedek, illetve azt is, hogy egy adott évben, illetve azt megelőzően milyen éghajlati, időjárási trendek voltak a Földön. „Ebből megpróbálunk egy rövid tükrözést csinálni a jövőre vonatkozóan, ide pedig bejön majd a téli időjárás, a légköri rendszer kémiai, fizikai megannyi folyamata. Ezek alapján a különböző előrejelző modellek becsléseket végeznek, ezeket összehasonlítjuk egymással, és különböző forgatókönyveket lehet felállítani. Ebből ki lehet választani, hogy melyik a legvalószínűbb és melyik a legkevésbé” – mondta. Az idei évre vonatkozóan jelezte:

novembertől az újévig az átlagnál hidegebb lehet Európában, nagyon nagy az esély havazásra is.

„Anticiklonális évről beszélünk, úgy tűnik, ez ki fog tartani az évben, ami azt jelenti, hogy 30-35 százalék az esély arra, hogy Szibéria felől keleties irányítású légáramlattal száraz, hideg levegő érkezik. Ezt onnan is tudjuk, hogy az elmúlt években Szibériában erőteljesebb volt a hó-, illetve jégfelhalmozódás” – jelezte a szakember, aki hozzátette, valószínűleg egy csendes-óceáni hatás miatt január-februárban enyhébb idő várható.

A modellek szerint decemberben 0,5-1,5 fokkal lesz hidegebb, és nappal is 0 fok alatti lesz a csúcs többször, január-februárban viszont 1,5-2 fokkal melegebb lesz az átlagnál, fagy sokszor csak éjszaka lesz.

(KIemelt képünk illusztráció via Pixabay)

Tűz volt egy maglódi áruházban csütörtök este, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy több mint ötszáz embernek kellett elhagynia az épületet. Az MTI úgy tudja, hogy a tűz az Auchan-áruházban keletkezett.