Berágtak Orbánra a német pártok

Németország három kormánypártja indítványt bocsát szavazásra, melyben felszólítja a kormányt az Orbán-kormány korrupcióellenes reformjainak alapos vizsgálatára – ha Magyarország nem tudja bizonyítani, hogy a reformok a gyakorlatban is használnak, úgy az indítvány felszólítja a német kormányt, hogy szavazzon a 7,5 milliárd euró felfüggesztése mellett.

2022. november 10., 15:21

Szerző:

Németország három kormánypártja is arra ösztönzi Olaf Scholz német kancellárt, hogy csak akkor támogassa a visszatartott uniós pénzek felszabadítását, ha az Orbán-kormány bizonyítani tudja, hogy komolyan gondolja a demokratikus problémákkal kapcsolatos, régóta fennálló aggályok feloldását. 

Az uniós tagországok decemberben döntenek arról, hogy felfüggesztik-e a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós uniós támogatást a jogállamisági feltételrendszer keretében. Az Európai Unió emiatt visszatartja Magyarország 5,8 milliárd eurós, a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt forrását is.

Korrupcióellenes aktivisták: Orbán Viktor becsapja az EU-t

A Politico cikke nyomán az RTL arról számolt be, hogy a Budapesten korrupcióellenes aktivisták arra figyelmeztettek, hogy Orbán Viktor becsapja az EU-t a reformígéreteivel. A lap szerint Berlinben a Bundestag törvényhozói osztják a magyarországi aktivisták és szakértők aggodalmait: a hárompárti frakció indítványt bocsát szavazásra, melyben felszólítja a kormányt a magyarországi reformok gyakorlati, fenntartható hatásának alapos vizsgálatára. Mivel az indítványt a három parlamenti többséggel rendelkező kormánypárt támogatja, az valószínűleg átmegy. 

Az indítvány arra is felszólítja az Európai Bizottságot, hogy azt is állapítsa meg, hogy a Magyarország által javasolt reformok elegendők-e a jogállamiság valamennyi releváns hiányosságának orvoslására. Amíg a bizottság ezt nem tudja garantálni, úgy a német kormány szavazzon a 7,5 milliárd euró felfüggesztése mellett, és csak akkor változtasson ezen, ha Magyarország be tudja bizonyítani, hogy hatékony korrekciós intézkedéseket hozott.

Németország szavazata beteheti a kaput

A Tanácsban Hollandia, Belgium és Írország már kritikus álláspontra helyezkedett Magyarországgal szemben. Németország nemleges szavazata döntő lehet a pénzek visszatartásához. 

„Orbán Viktor nem kerülheti el a jogállamiság helyreállításához szükséges reformokat félkész kompromisszumokkal és kozmetikai változtatásokkal” 

– mondta Micael Link, az FDP egyik törvényhozója.

Link szerint ez az eljárás nem az Orbán-kormány szankcionálásról, hanem a jogállamiság fenntartható megerősítéséről és az uniós költségvetés visszaélésektől való védelméről szól. 

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)