Elszabadulhatnak a számok a vízszámlán: visszamenőleg kell megfizetni az áremelkedést

A nem lakossági vízhasználóknak kellemetlen meglepetést hoz a májusi vízszámla: visszamenőleg kell megfizetniük az áremelkedést.

2024. május 21., 10:14

Szerző:

Január 1-jétől új víziközmű-szolgáltatási díjak léptek életbe a nem lakossági felhasználók esetében, ahogyan azt is, hogy az új díjszabás országosan egységesen határozza meg a víziközmű-szolgáltatás nem lakossági egységárát. Emellett 2024 első napjától az alapdíj összegét is egységesen állapítják meg a fogyasztásmérő berendezések átfolyási átmérője alapján – hívja fel a figyelmet a divany.hu. A megemelt vízdíjakat visszamenőlegesen kell rendezni a soron következő vízszámlán.

A meglepetést tehát nem az áremelkedés okozza, hanem az, amilyen összeget most a számlájukon látnak majd a nem lakossági felhasználók.

A Fővárosi Vízművek oldalán olvasható közlemény szerint, miután az új alapdíjszámlázás megvalósításához informatikai fejlesztések bevezetésére volt szükség, a Díjbeszedő Holding Zrt. által számlázott mellékmérők esetében az alapdíj első alkalommal most, a májusban kibocsátott számlában jelenik meg,

visszamenőlegesen 2024. január 1-jei elszámolással.

 

A vízművek számlázásában lévő mellékmérők esetében az új alapdíjak várhatóan május–júniusban jelennek meg. 

Írásban tájékoztatják az érintetteket 

Az alapdíjat tartalmazó első számlák mellett az érintett nem lakossági felhasználók külön levélben is tájékoztatást kapnak.

Fontos, hogy a lakossági felhasználók számára azonban nincs változás: az ő vízmérőik alapdíja változatlan marad, így továbbra is az eddigi díjszabás alapján kell fizetniük.

Megszűnnek a durva különbségek

Az eddigi durva, akár 49-szeres különbségek és több mint 900-féle vízdíj után megjelent a rendelet, amely egységesíti a országosan a nem lakossági vízdíjat. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 2024. január 1-től a nem lakossági kör számára nettó 576 forint lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja, illetve nettó 881 forint lesz a szennyvízelvezetés díja. Ezek mellé bejön egy alapdíj is, amely az átfolyási átmérőtől függően az ivóvíz esetén havonta 841 forint és 609 ezer forint között, a szennyvíz esetén havi 1661 forint és 1 millió 204 ezer forint között szóródhat.  A víziközműhálózat javuló színvonala érdekében létrejön egy alap, amelybe egyes szereplőknek be kell fizetniük, mások onnan kapnak kompenzációt, hogy a szükséges felújítások megtörténjenek

(Fotó: RegioTV via Pixabay)

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.