Ködgubát ránt magára a fagy ellen a kedd

Ködbe vész a keddi napunk.

2024. január 29., 22:17

Szerző:

Éjszaka általában derült lesz az ég, de főleg a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, az Északi-középhegységben és az Alföld délkeleti részein zúzmarás köd vagy rétegfelhőzet is képződhet – írja a HungaroMet.

Kedden ezek helyenként csak lassan oszlanak fel, sőt egyes – főként a Dunától keletre fekvő – részeken akár egész nap is megmaradhatnak. Másutt derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A déli szél a Dunántúl északi felén megélénkülhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -1 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a napos országrészekben 5 és 9, másutt 0 és +4 fok között valószínű.

Európa időjárása így alakul


Európa legnagyobb részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja, így nagy területen napos, csapadékmentes az idő.
Nyugat- és Közép-Európában csak kisebb körzetekben marad meg egész nap az éjszaka képződött köd és rétegfelhőzet, a Balkán-félszigeten és a Kelet-európai-síkságon ugyanakkor többfelé tartósan borult, párás az idő.


Eközben a nyugat-európai partvidék és Skandinávia északi részei felett hullámzó frontot figyelhetünk meg, de e mentén érdemi csapadék csak Norvégia egyes részein és Észak-Skandináviában fordul elő.


A legmagasabb nappali hőmérséklet a kontinens délnyugati részein 15 fok közelében alakul, de néhol még Írországban is mértek 15 fokos csúcsértéket a hétfői nap során. Északkelet, kelet felé haladva azonban egyre hidegebb az idő.


Kedd estig a Kárpát-medence időjárását magasnyomás alakítja, az időjárási frontok elkerülik térségünket, de már erősödik a ködhajlam.

Az asztnás tünetek erősödhetnek a ködpára hatására

A légnyomás- és hőmérsékletingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megemelkedése az egészséges szervezetre is hatással van, a krónikus betegséggel élőket azonban még inkább megviseli. Az asztmában és más krónikus légúti betegségben szenvedő betegek is gyakran számolnak be az időjárási változásokkal összefüggésben tüneteik rosszabbodásáról – magyarázza dr. Potecz Györgyitüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpontorvosa.

A hideg levegő, a szeles időjárás, vagy a túlzottan párás levegő egyaránt kedvezőtlen hatással lehet az alapbetegségre. Asztmás betegeknél a hideg levegő gyors belélegzése – például szabadban végzett sportok esetében – könnyen rohamot provokálhat. Gyermekek esetében erre fokozottan figyeljük, mivel a fiatalabb korosztályban sokszor ez az asztma első tünete.

(Kiemelt fotónk illusztráció. Fotó:  jplenio via Piaxabay)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.