A legénységi állományt sem kíméli a honvédségi tisztogatás

A honvédségi tisztogatási hullám nemcsak a főtiszti, parancsnoki szintet érte el, a legénységi állományt sem kerülték el a kirúgások.

2023. augusztus 2., 09:47

Szerző:

Nem csak a főtiszti vezetői állományt érinti az év elején indult elbocsátási hullám, hanem a harcoló alakulatok szerződéses katonáit is, miközben a szomszéd országban rég nem látott méretű háború dúl – írja a 24.hu.

Nemcsak a főtiszteket, a parancsnoki szintet érte el az év elején indított tisztogatási hullám: a legénységi állományt sem kerülték el a kirúgások. A szerződéses katonák között voltak, akiket először rendelkezési állományba helyeztek, majd két hónap elteltével elbocsátottak. Erről eddig senki nem beszélt, maga Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is csak a túl nagyra duzzadt vezetői állomány csökkentését említette az egyik interjújában, egy másik nyilatkozatában is csak róluk beszélt.

Az elbocsátások, különösen az, hogy azt a harci feladatokat ellátó legénységi állományt érintik, azért is meglepők, mert maga a kormány deklarálta másfél évvel ezelőtt a háborús veszélyhelyzetet, amit többször, legutóbb májusban hosszabbítottak meg az orosz-ukrán háború ürügyén. 

A 8/2023-as kormányrendelet szerint az állomány tagjának szolgálati viszonya felmentéssel abban az esetben is megszüntethető, ha a 45. életévét betöltötte, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkezik.

A jogszabály kimondta azt is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt két hónap időtartamra rendelkezési állományba helyezhető az állomány azon tagja, aki a betöltött beosztásától eltérő más beosztás betöltésére nem tervezett. Ennek letelte után, ha nem kapott beosztást, külön indoklás nélkül elbocsáthatóvá vált a katona.

(Kiemelt képünk: Debrecen, 2022. december 20. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy Gidrán típusú páncélozott harcjárműnél a nyírteleki Kedvesház diákjainak látogatásakor az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyájában 2022. december 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.