Kásler Miklós szerint nemsokára magyar szentek életéről szóló filmeket fognak vetíteni az óvodásoknak

Társadalmi nemek tanulmánya helyett több ógörögül és latinul értő szakember kellene.

2018. augusztus 19., 13:57

Szerző:

Az emberi erőforrások minisztere a Magyar Időknek adott egy interjút, amelyben a politikus kapott egy kérdést arról, hogyan láthatjuk majd viszont a Nemzeti Alaptantervben „a klasszikus emberi, keresztényi és nemzeti értékrend képviseletét, elmélyítését és átadását”, amelyet ő a tárcája legjelentősebb feladatának tart. Erre a politikus így válaszolt: – Nem teljes az ember, ha az identitása csorba, és mi testileg és lelkileg is egészséges jövő nemzedékeket szeretnénk nevelni. Már az óvodában, majd az iskolában is láthatnak a gyerekek ezért például kisfilmeket, filmsorozatokat Kinizsi Pálról, Toldi Miklósról, Hunyadi Jánosról vagy a magyar szentekről. Ezekkel, a magyar népmesékből, a magyar versekből vagy népdalokból álló sorozatokkal a nemzeti identitásukat szeretnénk erősíteni, miközben olyan példaértékű tulajdonságokat mutatunk be, mint az emberi tisztesség, viselkedésforma, a család és a hazaszeretet, a bátorság, a hősiesség. A gyereknek joga, hogy megismerje a szépet és a jót, még akkor is, ha sokan próbálják szégyellnivalónak beállítani a nemzeti érzéseket, keresztény kultúrát, a magyar történelmet.

Magyarázza már el nekem valaki, hogy az emberiségnek, a felnövekvő nemzedékeknek mi hátrányuk származott abból, hogy minden délben szól a harang? 

– firtatta Kásler Miklós, akitől megkérdezték tőle azt is, hogy ha már az Orbán-kormány be akarja tiltani a társadalmi nemek tudománya szakot a CEU-n és az ELTE-n, milyen szakterületeken szeretne több kutatót látni. Azt mondta, az ógörög vagy a latin elengedhetetlen a történelem feldolgozásához, mégsincs elég történész, régész, aki „érdemben” tanulmányozni tudná az 1844 előtti magyar történelmet és jogalkotást.

– A legkorszerűbb, gyorsan fejlődő tudományokra is kiemelten figyelünk. Ezek olyan szükségletek, amelyekhez igyekszünk tehát a képzéseket igazítani

– fűzte hozzá. (Az óvópedagógusok szerint a miniszternek egyébként fogalma sincs arról, mi zajlik jelenleg a magyar óvodákban, ahova már vécépapírt is a szülők visznek.)

Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági megh Kásler Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Esélyegyenlőségről csak egyszer beszélt, és nem a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenségek kapcsán, hanem amikor Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői megjegyzéséről kérdezték, hogy szeptembertől nagy változások állunk a kulturális életben. Kásler Miklós ezt a fenyegetést értelmezte az esélyegyenlőség iránti igény megfogalmazásaként:

– Magyarország politikai és gazdasági szempontból is megerősítette a szuverenitását 2010 és 2018 között, ennek kell folytatódnia a kultúra területén is, mert az az egyetemes kultúra, a magyar nemzet érdeke és a kormány alkotmányos kötelessége. Egy nemzetnek kötelessége óvni hagyományait, ősi kultúráját, és lehetőséget biztosítani, hogy kibontakozzék.

– mondta. Ő egyébként az a politikus, aki szerint a halálos betegségek 70-80 százalékát el lehet kerülni a tízparancsolat betartásával, és akinek a vadászat a hobbija, de csak mert szereti nézni, ahogy a virágok nőnek. 

2023. december 6., 16:07

Tíz regionális vasútvonalon, illetve vonalszakaszon augusztus elseje óta ideiglenesen vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek. December 10-étől – a szokásos éves menetrendváltás keretében – kisebb mértékben ezeken is változik a közlekedés.