Visszatérne a kerekesszékbe kényszerült diáklány iskolájába, de az intézménynek nincs pénze akadálymentesítésre

2020. július 29., 17:24

Szerző:

Visszatérne középiskolájába az a diáklány, aki egy tavaly szeptemberi baleset miatt kerekesszékbe kényszerült, ám iskolájának nincsen pénze akadálymentesítésre – derül ki Tóth Csabának, Zugló országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdéséből, amire a hvg.hu figyelt fel. A baleset a zuglói vasútállomás szűk peronján történt, ahol a menetszél ránthatta egy tehervonat alá a 16 éves diáklányt.

Tóth a diák iskolája, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának megkeresése után fordult Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez.

Az iskolaigazgató szerint 7,6 millió forintos árajánlatot kaptak az akadálymentesítésre, ám a tankerület arról tájékoztatta őket, hogy nem tudnak a célra forrást biztosítani.

Az állam köteles gondoskodni a fogyatékkal élő emberek hátrányait kompenzáló intézményrendszer működtetéséről

– emlékeztetett a törvényekre a képviselő, aki arra volt kíváncsi, hogy a miniszter milyen módon kívánja megoldani a gimnázium akadálymentesítését. Hozzátette:

a diák rehabilitációját súlyosan hátráltatná, ha azt a környezetet, azokat az embereket is elveszítené, akiket az évek alatt megszokott, megszeretett.

Kásler helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Azt írta: vizsgálják a lehetőségeket annak érdekében, hogy a közeljövőben megvalósulhasson az akadálymentesítés.