A minisztérium azt akarja, hogy a 65 év feletti orvosok és ápolók ne találkozzanak betegekkel és kollégáikkal

2020. március 16., 06:28

Szerző:

Arra utasította valamennyi betegellátó intézmény vezetőjét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy hétfőtől úgy szervezzék át az egészségügyi tevékenységüket, hogy a 65 év feletti (azaz nyugdíjaskorú) egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és a kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak - derült ki az Index birtokába került levélből.

A hatályos jogszabályok szerint nyugdíjasok csak külön engedéllyel foglalkoztathatóak a közszférában. Egy szombati kormányrendelettel azonban lehetővé tették a nyugdíjas orvosok külön engedély nélküli foglalkoztatását, ám a Kásler Miklós által is szignózott levél szerint a közvetlen beteg-orvos találkozásoktól védenék azokat az egészségügyi dolgozókat, akik egyébként a koronavírus veszélyeztetett korcsoportjába tartoznak.

Mindez ugyanakkor gyakorlatilag kivitelezhetetlen feladat elé állíthat rengeteg egészségügyi intézményt, hiszen számos járóbeteg-szakrendelőben az orvosok nagyobb része 60, illetve 65 év feletti.

A levél azt is tartalmazza, hogy Kásler Miklós és Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár arra utasítja a betegellátó intézmények vezetőit, haladéktalanul tájékoztassák valamennyi betegüket "személyre szabottan" arról:

március 16.-tól, azaz hétfőtől tervezett egészségügyi ellátás csak akkor kerül elvégzésre, ha arra életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében van szükség.

Aki hétfőn még ellátogat, vélhetően időpontra a járóbeteg-ellátást végző intézményekbe, azt vagy fogadják, vagy tájékoztassák személyesen, tehát az még valamiféle türelmi nap lesz.

Ingyenessé tették a bárányhimlő elleni védőoltást Hódme
Fotó: MTI/Rosta Tibor

De a levél azt is tartalmazza, hogy az érintett, idősebb egészségügyi alkalmazottakat "olyan ellátási módokban vegyék szükség szerint igénybe, amelyek nem igényelnek közvetlen orvos/szakdolgozó – beteg találkozást." Az EMMI ezen túl távkonzultációs kapcsolattartást javasolnak az idősebb orvosok, ápolók munkavégzésére, és azt is kérik, hogy a dolgozók egymással is lehetőleg csak így tartsák a kapcsolatot.

A levél szerint egyedül a háziorvosi ellátásban nem tiltják kifejezetten a 65 éven felüliek munkavégzését. Nehéz is lenne ez, hiszen a Magyar Orvosi Kamara minapi tájékoztatása szerint az alapellátásban dolgozó háziorvosok és asszisztensek több mint 50 százaléka nyugdíjaskorú, azaz a veszélyeztetett korcsoportba tartozik.