Kásler: Senki sem maradt ellátás nélkül

Volt olyan pillanat, amikor egyes kórházakban megteltek az ágyak, de akkor azonnal átszállították a betegeket egy másik kórházba, ahol volt előkészített üres ágy – mondta.

2021. április 22., 07:42

Szerző:

Volt olyan pillanat, amikor egyes kórházakban megteltek az ágyak, de akkor azonnal átszállították a betegeket egy másik kórházba, ahol volt előkészített üres ágy – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A miniszter a kormánypárti orgánumnak adott nyilatkozatában kiemelte, korábban a kórházi ágyak negyven százalékának felkészítését rendelte el a fertőzött betegek kezelésére, és hét százalékát az intenzív ellátásra. Ennek a negyven százaléknak körülbelül a felén kezelnek betegeket, azonban lényegesen magasabb az intenzív osztályok terheltsége – mondta a miniszter, aki azt is kiemelte: felszerelésből van rendelkezésre álló mennyiség, és olyan betegről sem tud, akit ne látott volna el az egészségügy a járvány alatt.

Ugyanakkor beszámolt arról, hogy az elmúlt időszak legnagyobb kihívását az jelenti most, hogy „az orvosok és a nővérek – miután egy éve folyamatos készültségi állapotban vannak – elfáradtak, főleg lelkileg”. Hitvallásuknak megfelelően azonban továbbra is kitartással végzik a munkájukat – mondta a miniszter. Szerinte az egészségügyi dolgozók megfertőződése az oltakozás következtében gyakorlatilag megszűnt, alapvetően is azért vették előre az egészségügyi dolgozókat, hogy zavartalanul tudják végezni a munkájukat a betegek veszélyeztetése nélkül.

(Kiemelt kép: MTI | Máthé Zoltán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.