Károkozó széllökés, jégeső, felhőszakadás vár ránk az éjjel

Késő délutántól egyre nagyobb területen válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés, és alakulnak ki záporok, zivatarok.

2023. július 24., 21:00

Szerző:

 Az éjszaka folyamán nagyobb eséllyel északon, északnyugaton heves zivatarok is előfordulhatnak, melyek rendszerbe szerveződhetnek. Kedden az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sokfelé várható zápor, zivatar, melyek közül többhöz károkozó széllökés, jégeső, felhőszakadás is társul! Nagy eséllyel az ország délkeleti felén rendszerbe is szerveződnek. Hétfőn a déli, délnyugati, kedden már a fokozatosan északnyugatira forduló szelet sokfelé kísérik élénk, többfelé erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 36 fok között várható. Nyugaton, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, míg délkeleten a magasabb értékeket.

Északnyugat-Európa térségében ciklon örvénylik, melynek hatására a Brit-szigeteken, a Skandináv-félsziget déli partjainál, valamint Franciaországban záporok, zivatarok pattannak ki, helyenként 30-40 mm-t meghaladó csapadékmennyiség is hullik. Továbbá a Kelet-európai-síkság északi területein is egy távolodó alacsony légnyomású rendszer okoz változékony időjárást. Ezzel szemben a Földközi-tenger partvidékén fekvő országokban tovább tombol a kánikula, Olaszország déli tájain még a 45 fokot is megközelíti a csúcsérték. A Kárpát-medence térségét a Brit-szigetek környékén tevékenykedő ciklon hidegfrontja éri majd el, melynek előterében kedvezőek lesznek a feltételek záporok, zivatarok, heves események kialakuláshoz.

(Kiemelt képünkön esernyőt tartó férfi a jégesőben. Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.