Karikó Katalin nem ékszerre költené a Nobel-díjjal járó jutalmat

Ha megkapná a díjat és az azzal együtt járó több mint 300 millió forintnak megfelelő jutalmat, kutatásra és oktatásra költené a pénzt.

2021. május 24., 12:38

Szerző:

„Kutató maradok mindörökké, és minden pénzt, amit kapok, azt oktatásra meg a tudományra fogom költeni” – mondta az M5 Ez itt a kérdés című műsorában Karikó Katalin biokémikus. Egész pontosan az mRNS-kutatással foglalkozó, neurodegeneratív betegségek gyógyítását vizsgáló kezdeményezésekre szánná a pénzt – idézte az Index Karikót. A hatalmas elismerés egyébként komoly pénzjutalommal is jár, a díjazott 9 millió svéd koronát, vagyis közel 310 millió forintnak megfelelő összeget is kap.

„Nem hordok ékszert, és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad” – mondta Karikó Katalin. 

Az idén márciusban, a Széchenyi-díjjal kapott pénzösszeg felét a kisújszállási iskolának, másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Csányi Alapítványnak adta, mivel ő maga is hátrányos helyzetű volt.

(Kiemelt kép: MTI | Rosta Tibor)

 

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Tegnap 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.