Karikó Katalin eltűnt, Merkely Béla pedig bevallotta, mit gondol a bezsebelt állami kitüntetéséről

A professzor nem köntörfalazott. 

2021. augusztus 20., 19:21

Szerző:

Augusztus 20-án adták át Kossuth- és Széchenyi-díjakat a kitüntetetteknek. A magyar kormány március 15-én hirdette ki, kik a várományosok. A listára az mRNS-vakcinák szabadalmaztatója, Karikó Katalin is felkerült, de Széchenyi-díjat kapott a magyar kormány koronavírus-iránytűjeként is helytálló Merkely Béla is. A díjról a professzor pénteki Facebook-posztjában mondta el a véleményét, Karikó Katalin azonban nem vette át a díjat. 

Merkely Béla Facebook-posztjában azt írta, nagy öröm számára a díj. „Óriási megtiszteltetés, hogy idén engem is érdemesnek tartottak az elismerésre” – hangsúlyozta. Míg Merkely Béla igen, addig Karikó Katalin ismeretlen ok folytán nem vette át személyesen a Széchenyi-díjat. Helyette lánya, Francia Zsuzsanna mondott köszönetet a kitüntetésért a Parlamentben. 

Augusztus 20. - ?llami kit?ntet?sek -  Sz?chenyi-d?j

 A díjazott lánya, Francia Zsuzsanna (j), miután átvette dr. Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docensének odaítélt Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől (b) az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI

(Kiemelt kép: Merkely Béla átveszi Áder János köztársasági elnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől a Széchenyi-díjat a magyar parlamentben augusztus 20-án. Fotó: Merkely Béla Facebook-oldala)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.