Karácsony: Lesz Tiborcz-adó és lesz Mészáros-adó is

„Orbán Viktor … , akarom mondani, Mészáros Lőrinc vagyona 185 milliárd forinttal nőtt a válság alatt. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy év minden egyes órájában, amíg aludt, akkor is, 20 millió forintot keresett, percenként több mint 300 ezret... Nincs ennél világosabb bizonyítvány a kormány gazdasági válságkezeléséről, ilyen, amikor a kiváltságosok 1 százaléka gazdagodik a 99 százalék kárára” – írta Karácsony Gergely a Facebookon.

2021. június 10., 18:16

Szerző:

Orbán Viktor ma azt mondta, a kormány nem illetékes Mészáros gazdagodásában. De még mennyire, hogy az – írja a főpolgármester mai kommentárjában. Így folytatja:

„Hiszen éppen Orbán Viktor kormánya volt az, amelyik a gazdaságvédelemre szánt források háromnegyedét saját klienseinek adta, köztük a legnagyobb részt éppen Mészáros érdekeltségeinek. Íme, ennek az eredménye ez a brutális gazdagodás, lesz mit tenni abba a páncélszekrénybe… És mindezt azon a napon, amikor kiderült, egész Európában Magyarországra szabták ki a legtöbb bírságot az uniós forrásokkal való visszaélés miatt.”


Az egyetlen jó hír ebben, hogy lesz miből visszavenni a kormányváltás után. Lesz Tiborcz-adó, és lesz Mészáros-adó is.

Karácsony szerint miközben a kormány kegyeltjei dúskálnak a milliárdokban, aközben Magyarországon:

  • Már a válság előtt is 20 éves mélyponton volt a szociális kiadások GDP-arányos mértéke; 
  • Tízből négy magyar a jövedelmének csökkenéséről számol be; 
  • A magyarok többsége szerint 2021 tavaszán a megélhetési nehézségek, a túl magas megélhetési költségek jelentik az ország legfontosabb problémáját;
  • Áprilisban Magyarországon volt a legmagasabb az infláció;
  • Az áremelkedések éppen a legnehezebb helyzetben lévőket érintik a legsúlyosabban; 
  • Európai összehasonlításban is a magyar kormány tette a legkevesebbet a munkahelyek védelméért (lásd mellékelt ábra);
  • És mindeközben a kormány folytatja a gyermekeink és unokáink eladósítását kínai kommunista egyetemmel, Paks2-vel, kínai vasútvonallal.


A miniszterelnök-jelölt és főpolgármester szerint változásra és jóvátételre van szükség. „Nem fogadható el olyan politika, amely miatt a leggazdagabbak tovább gyarapodnak, a többségnek pedig nőnek a megélhetési költségei. Támogatásra nem kampány idején jövőre, hanem válság idején, itt és most lenne szükség. Itt az ideje, hogy az 1 százaléknyi kiváltságos kevesek helyett a 99 százalék többséget szolgáljuk, a hatalom emberei helyett az emberek hatalmát.”

Karácsony Gergely azt ígérte, hogy szombaton bemutatja annak a jóvátételi politikának az alapjait, ami az 1 százalék helyett a 99 százalékot támogatja. „El fogom mondani, hogyan veszünk vissza a válság nyerészkedőitől, mit jelent a Tiborcz-adó mellett a Mészáros-adó, és mire kellene költeni a visszaszerzett közvagyont.”

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely beszéde a „Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen!” tüntetésen. Fotó: 168.hu | Pozsonyi Roland)