Karácsony Gergelyt is felkereste a kamu-Vitalij Klicsko

Valaki a kijevi polgármester alakját vette fel videón, és így trollkodott Berlin, Madrid, Bécs és mostmár Budapest vezetőjével. Karácsony időben rájött a turpisságra és kilépett a hívásból.

2022. június 25., 21:03

Szerző:

Berlin, Madrid és Bécs első embere után Karácsony Gergelyt is átverni igyekezett egy, magát Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek kiadó ismeretlen - írja a Telex. A Klicskót úgynevezett „deepfake”, tehát az arc digitális technikával történő elváltozatását lehetővé tevő trükkvideóval jelentkezett be egy online hívásba.

Karácsony élményeiről Facebook-bejegyzésben számolt be, itt azt írta, „mivel a videohívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra. Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem”.

A hívás megszkaítása után felvették a kapcsolatot a valódi Klicskóval, aki megerősítette, csalás volt a hívás nem vele beszéltek. Karácsony stábja ezt követően értesítette a történtekről a magyar titkosszolgálatokért felelős minisztert, az ukrán nagykövetet, Ljubov Nepopot is.

Karácsony Gergely azt tervezi, a többi átvert városvezetővel a végére járnak annak, mit akarhatott és honnan jöhetett a kamu-Klicsko.

(Kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely, Facebook)

Az ukrán-magyar határszakaszon 6499-en léptek be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.