Karácsony Gergely nyitotta meg Budapest új roma kulturális központját

A főpolgármester kiemelte, fontos választási ígéretét teljesíti a Romano Kher roma kulturális központ megnyitásával.

2023. július 1., 14:18

Szerző:

Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes nyitották meg szombaton Budapesten a Romano Kher roma kulturális központot. Az MTI-hez elküldött közleményében a főváros az új intézmény fontosságát hangsúlyozta:

„Új lendületet kap a roma kultúra Budapesten: megnyitott a megújult Romano Kher Roma Művelődési Központ - Budapesten ünnepélyes keretek közt átadták a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő, megújult Romano Kher Roma Művelődési Központot. Az új helyszínre, felújított épületbe költözött, megújult központ alapvető célja, hogy a budapesti roma közösség által létrehozott értékek Budapest kulturális örökségének szerves részévé váljanak, illetve hazai és nemzetközi elismertséget, megbecsülést kapjon az új intézmény.„

Az új művelődési központ a Király utca 67.szám alatti épületben kapott helyet a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott,  intézmény..

Az átadó ünnepségen Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes mellett Rézműves Melinda igazgató beszéde után neves roma művészek léptek fel.

„Budapest mindenkié, nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Azért is vagyunk ma itt, hogy világossá tegyük: ezt a hitünket és meggyőződésünket nem csak őrizni és ápolni, de erősíteni is kötelességünk, sőt felelősségünk nekünk.”– kezdte beszédét Budapest főpolgármestere, amelyben köszönetet mondott a budapesti roma közösségnek is: „A másság helyett figyeljünk az egymásságra, és Budapesten, a hidak városában építsünk még sok hidat, olyat, ami ember és ember között, többség és kisebbség, cigány és nem cigány magyarok között: méltóságból, méltányosságból, emberségből és szolidaritásból van rakva,” – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes visszaemlékezett azokra a beszélgetésekre, vitákra, amelyek megelőzték a központ megújítását. Többek között arra, amikor még 2019-ben az azóta tragikus körülmények között elhalálozott Balogh Lajos Paci arról kérdezte a főpolgármester-jelölteket, hogy mit fognak tenni azért, hogy jobban megtalálja a helyét a főváros kulturális életében és a fővárosi romák mindennapjaiban.

„Egyszóval: legyen a fővárosi roma kulturális élet központja. De valahogy úgy képzelem ezt, mint amilyen boldogult ifjúkorom emlékében a hajdani Rádió C él: hogy nem egyszerűen csak roma rádió volt, bár az sem lett volna kevés, hanem a legizgalmasabb rádió volt Budapesten. Ennek a helyszínnek az átadásával azonban az út csak megkezdődik - hamarosan megtörténik a Napház felújítása és hangszigetelése s megteremtődik a lehetőség arra, hogy színvonalas és intenzív programok legyenek mindkét helyszínen.” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, majd a Fővárosi Önkormányzat nevében gratulált Rézműves Melinda igazgatónak, aki tavaly ősszel nyílt pályázat útján politikai táboroktól független, széles körű egyetértésben, egyhangú szavazással nyerte el a lehetőséget az intézmény vezetésére.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester nyitja meg a Romano Kher művelődési központot új helyén, a Király utca 74 szám alatt, 2023. július 1-én. Fotó: Karácsony Gergely, Facebook)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.