Karácsony Gergely: ne csicskuljunk be az oroszoknak!

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere határozott kiállíást sürget az „orosz állam történelemhamísítása” miatt.

2023. augusztus 30., 10:13

Szerző:

Becsicskulás helyett most tényleg helye és ideje lenne a határozott szavaknak – egyetértek azokkal, akik a kormány kiállását, a külügyminisztérium cselekvését, legalább az orosz nagykövet azonnali berendelését követelik az orosz állam történelemhamisítása, az 56-os forradalom emlékének, örökségének és tényeinek meggyalázása miatt” – írja Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

Az új orosz történelem tankönyv 1956 magyar forradalmárait fasisztának titulálja, a forradalmat leverő szovjet csapatokat pedig megmentőknek. Ugyancsak ebben a tankönyvben az oroszok hibaként tekintenek arra, hogy az orosz csapatok kivonultak Kelet-Európából, így Magyarországról is. A tankönyv egy példánya az orosz, ellenzéki Meduza szerkesztőségén keresztül jutott el a G7 portálhoz. Azóta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója is kifejtette, hogy szerinte nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ez ne háborítana fel és ami történik, az – akárcsak az, amikor Magyarországon ellenforradalomnak nevezték az eseményt – a hősök meggyalázása.

Karácsony Gergely szerint „ez a gyalázat nem maradhat válasz nélkül. Hol vannak most azok, akik mindannyiszor Magyarország megsértését emlegetik, ha netán valaki rosszat mond a kormányukra? A kormány nem egyenlő Magyarországgal, és most egész Magyarországot sérti meg az orosz állam történelemfelfogása. Erre kell kellő határozottsággal diplomáciai választ adni.”

Hét éve még bekérették az orosz nagykövetet


„Senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről” – idézi Szijjártó Péter 7 évvel ezelőtti mondatait a főpolgrmester. 2016-ban, amikor az orosz köztévé pogromnak nevezte az 1956-os forradalmat, a külügyminiszter behívatta az orosz nagykövetet, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pedig közleményben reagált az orosz média állítására. Sőt, magyar külügy még a vitába is szállt Irina Zvonovával, a magyarországi orosz nagykövetség szóvivőjével a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt állította, hogy a nagykövetet nem berendelték, hanem beszélgetésre hívták meg. Akkor a KKM azt közölte, lehet csűrni-csavarni, lehet nagyhatalmi értelmezéseket használni, ettől még a tény tény marad: Oroszország budapesti nagykövetét bekérették a külügyhöz, hogy elmondják, senkitől sem fogadjuk el, hogy megalázza az '56-os hősök emlékét.

„Akkor még volt bátorság, azóta hova lett? Mi az az üzleti-hatalmi érdek, ami fontosabb nekik, mint a közös magyar múlt, emlékezet és örökség? A hallgatás beismerés, a kiállás kötelesség”

– zárja bejegyzését Karácsony Gergely.

(Kiemelt képünk:  Karácsony Gergely beszédet mond a diákok tüntetésén a Műegyetem Rakparton, 2022. október 23-án. / Fotó: Pásztor Csaba, 168.hu)