Karácsony Gergely: június 9-én mindenkinek el kell mennie szavazni

Karácsony Gergely főpolgármester a március 15-i nagygyűlésen megemlékezett Navalnijról és voksolásra ösztönözte a budapestieket.

2024. március 15., 19:06

Szerző:

„Mi magyarok több ezer éve élünk a Kelet és a Nyugat ütközőzónájában. A szabadság eszméi hozzánk mindig nyugatról érkeztek és az azt eltipró fegyverek mindig keletről. Ezek a fegyverek ölték meg Petőfit és ezek a fegyverek folytatták vérbe az '56-os forradalmat is. Azok, akik ma Putyint választják Navalnij helyett, azok akármiről is szónokolnak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, akármekkora kokárdát tűznek is magukra, akármennyi nemzeti színű zászlót is lobogtatnak, és akármennyi pénzt is költenek a forradalomról szóló kurzusfilmre, azok nem a magyar szabadságért harcolnak. Nem a magyar szabadságért küzdenek, hanem a sajátjukért, hogy azt tehessenek velünk, magyarokkal, amit csak akarnak” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a március 15-i nagygyűlésen.

„Legyetek bátrak”, hangoztatta többször Karácsony Gergely a nemrég elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alexej Navalnij özvegyének szavait. Julia Navalnaja videóüzenetben üzent Karácsony Gergely nagygyűlésén. Az özvegy hangsúlyozta, hogy Oroszországban Putyin elnöksége alatt fokozatosan csorbultak a szabadságjogok, egyebek mellett a gyülekezési- és a szólásszabadsághoz való jog, a tisztességes választásokhoz való jog, és ellehetetlenült a független média működése. Navalnaja sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy hasonló tendenciák figyelhetők meg Európa több országában is, beleértve Magyarországot.

A főpolgármester a pénteki felszólalásának egyik részében a közelgő választásokra utalva azt mondta, Budapesten a várható élettartam öt évvel alacsonyabb, mint az európai fővárosokban, de ő arra vállalkozik, hogy győzelme esetén ezt az öt évet visszaadja a budapestieknek. „Én azt vállalom, hogy a következő öt évben mindent ennek az életigenlő szemléletnek rendelünk alá” – jelentette ki. Ehhez azonban – mint mondta – június 9-én mindenkinek el kell mennie szavazni. „Ha így lesz, akkor Budapest marad a köztársaság őre ebben a hazában”.

A főpolgármester szerint nem csak a kormánnyal vagyunk egyre inkább elégedetlenek, de sokan az ellenzékkel is, és bevallotta, hogy ő is többet várt maguktól.

Karácsony hangsúlyozta, hogy a nemzet fővárosának lenni különleges felelősség, ahol akkor is őrizni kell a szabadság lángját, ha máshol már elaludt. „Ma az állam köztársaság helyett legfeljebb részvénytársaság, de a köztársaság nem veszett el teljesen”, ott van a diákoknál, a szakszervezetekben, a sok ezer civil közösségben, a polgárjogi mozgalmakban.

A főpolgármester felszólalása volt az utolsó, elköszönésével a főváros i nagygyűlés is véget ért, ezután elég gyorsan el is kezdett oszlani a tömeg – írta a 24.hu.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.