Karácsony Gergely megfontolja, hogy feljelenti Magyar Pétert

Karácsony Gergely szerint hamisan vádolja őt Magyar Péter, ezért még az is lehet, hogy feljelenti.

2024. június 3., 14:19

Szerző:

Vasárnap este tartották az ATV-n az önkormányzati választás budapesti listavezetőinek vitáját, amelyben több témában is összecsaptak a felek.
A műsorban Karácsony Gergely (DK, MSZP, Párbeszéd – Zöldek), Vitézy Dávid (LMP, Vitézy Dáviddal Budapestért), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Baranyi Krisztina (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Soproni Tamás (Momentum) szerepeltek (A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra nem jött el, és a Tisza Pártot sem képviselte senki) - derül ki az Index tudósításából.

A nyitóbeszédek során a jelöltek ismertették, hogy milyen átalakításokat terveznének a fővárosi tömegközlekedésben. Ezen a ponton Soproni Tamás és Vitézy Dávid között éleződött ki legjobban a vita. Utóbbi ugyanis szóvá tette, hogy Soproniék az éjszakai metró javaslatát az ő programjából vették ki. Eközben Karácsony Gergelytől is azt kérte Vitézy, hogy reagáljon Magyar Péter vádjára, amely arról szólt, hogy egy „haveri céget” akart kihozni nyertesként egy hajóközlekedési tenderen, és emiatt 50 millió forintra bírságolták a fővárost.

Erre reagálva Karácsony Gergely közölte: szerinte méltatlan és hamis a vád, az ezzel kapcsolatos dokumentumokat nyilvánosságra fogják hozni.

Megjegyezte azt is, hogy Magyar Péter egyik jelöltje volt az, aki kartellezés gyanújába keveredett. Továbbá hozzátette:

Meg fogja fontolni, hogy rágalmazásért feljelenti-e Magyar Pétert.

A lakhatás témájában Karácsony Gergely soha nem látott lakhatási programot ígért a következő ciklusra, valamint panel- és társasház-felújítási programot is. Vitézy Dávid arról beszélt, hogy megfizethető lakásokat, bérlakásokat építene a magántőke bevonásával, a rozsdaövezeteket zöld lakónegyedként újítaná meg.

A főváros és a kormány viszonyát illetően Karácsony Gergely leszögezte, hogy a főváros egy védekező harcot folytathat e téren. Mint mondta, az elveiket nem fogják feladni, de vele csak az nem tud együttműködni, aki nem akar. Mint mondta, a kormánypárttal több vitája van, de volt, amikor sikerült együttműködni, és szerinte ez Budapestnek is érdekében áll.

Soproni Tamás szintén a bevételek és jogkörök elvételéről beszélt, amelyekkel a kormány megnehezítette az önkormányzatok dolgát. Megjegyezte, hogy törekszenek az együttműködésre, de ez nem mindig sikerül.

Kinyújtott kézzel érkezünk, de ha félreütik ezt a kezet és jókora csicskalángost adnak, akkor ne várják, hogy elmegyünk pityeregni és visszajövünk bocsánatot kérni

– fogalmazott a Momentum politikusa.

 

Vitézy Dávid kiemelte, bármilyen kormánnyal szemben kiáll a budapestiek érdekeiért. Az olyan elképzelésekkel, mint a maxi-Dubaj, messzemenőkig nem ért egyet, de szerinte az sem jó, ha a főváros „mindenre nemet mond”, ami a kormány oldaláról érkezik. Azt is megjegyezte, hogy Karácsony Gergely durvaságokat osztott meg a Facebook-oldalán Orbán Viktorról, és szerinte nincs rendben, ha a főpolgármester pártpolitizál (e ponton Karácsony és Vitézy csörtézett egyet).

(Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.