Ingyenes bérletről és a Sziget Fesztiválról is dönt hamarosan a főváros

Kiderült, az atlétikai világbajnokság vétója mellett milyen fontosabb kérdéseket tárgyal jövő héten a Fővárosi Közgyűlés. 

2021. augusztus 27., 16:56

Szerző:

„Nonszensz elgondolás, ha valaki szerint a fővárosnak nincs joga beleszólni az atlétikai világbajnokság megrendezésébe" – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a péntek délelőtti háttérbeszélgetésen, amelyben a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésének előterjesztéseiről és legfontosabb kérdéseiről beszélt. Szerinte a fogadó város szava igenis számít egy ilyen volumenű rendezvény szervezésénél, ha nem így lenne, a kormány nem erőltette volna az erről szóló megállapodást.

Megvétózza a főváros a budapesti atlétikai világbajnokságot

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester augusztus 26-án a Diákváros tervezett területén jelentette be, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek javasolni fogja a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulás visszavonását. A főpolgármester a vétót mintegy válaszként szánja a kormánynak, amely korábban a Fudan-törvénnyel felborította a Fővárossal való megegyezését. Kiss Ambrus szerint a javaslat jogos, a Közgyűlés pedig szerdán meghozza a végső döntést. 

Ingyenes bérlet a 14 éven aluliaknak

A háttérbeszélgetésen egy másik fontos javaslat is felmerült, miszerint a tizennégy év alattiak budapesti közösségi közlekedési díjkedvezményben részesülnének, pontosabban ingyenes lenne a BKK havi bérlete minden tizennégy éven aluli gyermek számára. Kiss Ambrus kifejtette, a közösségi közlekedés jegyárbevétel szempontjából óriási problémákkal küzd, és ebben a helyzetben „előre kell menekülni”. A Főváros többek között ezzel a lépéssel szeretné növelni a bérletek eladását, mert szerintük ez a pozitív ösztönzés arányosan több felnőttet hozna vissza a közösségi közlekedésbe, így nullszaldósra jönne ki a végeredmény. A főpolgármester-helyettes kiemelte, a probléma komplex, hiszen a tizennégy éven aluli budapesti gyermekek bérlethasználata húsz százalékkal esett vissza az elmúlt időszakban, ez a húsz százalék azonban megjelenik az autóforgalomban.

„Ezeket a gyerekeket most autóval viszik iskolába a szüleik, de a mi logikánk szerint az ingyenes bérletek biztosításával a szülők nagy része elkísérné kiskorú gyermekét, ebben az esetben pedig saját magának is biztosítania kellene a szükséges bérletet. De ez csak egy eleme a koncepciónak” – tette hozzá. Megjegyezte, a javaslattal járó bevételkiesést önmagában nem lehet értelmezni, mert számolnak a visszacsábított felnőttekkel, viszont biztosított mindenkit arról, hogy az esetleges veszteség nem lenne milliárdos tétel. A Karácsony Gergely által előterjesztett javaslat szerepel a Közgyűlés napirendjén, várhatóan szeptember 1-én megszavazzák és kihirdetik.

Nem érkezik a közlekedési normatíva

A többi között a költségvetés módosítását is tárgyalni fogja a Fővárosi Közgyűlés jövő héten. Kiss Ambrus leszögezte, ezen a téren jelentős átcsoportosításokra és a tartalékok maximális felhasználására lesz szükség, leginkább „a kormány jelentette kockázat” miatt. A Fővárosnak ugyanis havi 1 milliárd forint, azaz évi 12 milliárd forint közlekedési normatíva jár, amelyet a főpolgármester-helyettes állítása szerint a kormány nem hajlandó elutalni. Megjegyezte, az idei évi pénzekről még nincsenek támogatási szerződések, pedig 2019 előtt augusztusra már az utalások is megérkeztek.


Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

„Ha naiv akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a kormány biztosan adminisztrációs nehézségekkel küzd, ezért halad ilyen lassan a folyamat. De valószínűbbnek tartom, hogy belekerültünk egy politikai ellenjegyzési kategóriába” – vetette fel. Hozzátette, a Budapesti Közlekedési Központnak a Főváros megelőlegezi a kifizetendő havi 1 milliárd forintot, ellenben ha decemberig nem oldódik meg a probléma, az év végén összesen 12 milliárd forint mínuszt fog jelenteni a költségvetésben.

Terjed a delta variáns

Felmerült még a kérdés, hogy a Főváros miként készül a koronavírus-járvány várhatóan bekövetkező negyedik hullámára. A főpolgármester-helyettes leszögezte, a korábbi járványhullámok által előidézett gazdasági megtorpanás és az infláció súlyos veszteségeket jelentett a fővárosnak, és még egy ilyen mértékű leállás nagyságrendileg újabb 100 milliárd forintot vonna el. Hangsúlyozta, a fővárosi operatív törzs folyamatosan vizsgálja az adatokat, és egyelőre nem figyelhető meg extra elmozdulás a fertőzöttek és a halálozások számában. Kiss Ambrus szerint nincs miért izgulni, hiszen az idősotthonokban a dolgozók és a bentlakók átoltottsága is magas, ráadásul a nyáron megkezdett szűrési program szintén jól haladt. Mint mondta:

„Nincs ok aggodalomra, ha mindenki, de pláne a kínai Sinopharm vakcinájával beoltott emberek felveszik a harmadik oltást.”

Mi lesz a Sziget Fesztivál területével?

Kiderült, a Főváros a Sziget Fesztivállal egy tíz évre szóló közterület használati szerződést kötne, így a rendezvény biztosan tudna számolni a rendelkezésére álló területtel, nevezetesen a Hajógyári-szigettel. A WWF (World Wildlife Fund) nevezetű szervezet védettségi eljárást kezdeményezett a területen, mert a kemping területén védett növényeket találtak. Kiss Ambrus kiemelte:

„Miközben egyértelműen a terület védelme a cél, fontos szempont, hogy a rendezvény se veszítse el sajátos miliőjét.” Elárulta, a tervek szerint a fesztivál a probléma kiküszöbölése érdekében fix és sávos kereteken belül fog díjat fizetni, ezen kívül a megállapodások alapján vállalja a főváros turisztikai népszerűsítését. A főváros ezért cserébe a zöldterület fejlesztéséért felel majd.

A vázolt előterjesztésekről és javaslatokról a Fővárosi Közgyűlés szeptember 1-én szerdán hozza meg a végső döntést.

(Kiemelt kép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes háttérbeszélgetést tart a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésének előterjesztéseiről, aktuális kérdésekről 2021. augusztus 27-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)