Karácsony Gergely: kiállunk a kémszoftverrel megfigyelt Gémesi György mellett

A Szabad Városok Szövetsége szerint a Pegasus kémszoftver bevetése antidemokratikus. 

2021. július 22., 12:12

Szerző:

A Szabad Városok Szövetségének (SZVSZ) polgármesterei válaszokat követelnek a kormánytól a lehallgatási ügyben, a Pegasus-botrányban, és kiállnak a lehallgatás célpontjává tett Gémesi György polgármester mellett – írta csütörtöki Facebook-posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester mellett 34 vidéki és többségében fővárosi vezető azután döntött úgy, hogy hivatalosan is kiállnak a szövetség elnöke mellett, hogy a magyar kormány hárít, ahelyett, hogy válaszokat adna a kérdéseikre az ügyben. 

Karácsony Gergely posztjában azt írta: a Szabad Városok polgármesterei megdöbbenve értesültek róla, hogy Magyarországon titkos kémprogramot vetettek be újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek megfigyelésére. „A megfigyeltek között szerepelt Gémesi György, Gödöllő polgármestere is, szövetségünk tagja, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője is.”

A főpolgármester kiemelte: „Elfogadhatatlannak, sőt bűnnek tartjuk, hogy 2021-ben, Európa közepén ilyen megfigyelési botrány megtörténhet, és a felelős állami szervek, a Belügyminisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Igazságügyi Minisztérium semmilyen érdemi információval nem szolgálnak az ügyben, a Fidesz, mint kormányzó párt pedig »nem tartja indokoltnak« a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását. Mi is válaszokat követelünk, azonnali tisztázást!”

A polgármesterek szerint a Pegasus kémszoftver alkalmazása városvezetőkkel szemben olyan antidemokratikus cselekedet, amely súlyos támadást jelent az önkormányzatiság és a szólásszabadság alkotmányos értékeivel szemben. Ezért a Szabad Városok polgármesterei mélyen elítélik ezt a nemtelen, minden korábbi határt átlépő tettet, szolidárisak Gémesi Györggyel, és minden erejükkel kiállnak az önkormányzatok autonómiája mellett. 

Az SZVSZ kiállása nem előzmény nélküli. Korábban írtunk róla, hogy Gémesi Györgyöt is megfigyelték a programmal. A gödöllői polgármestert 2018 végén választották ki a Pegasus kémszoftver célpontjává, éppen akkor, amikor betörtek hozzá és a gyerekeihez. Az ellenzéki városvezető szerint a betörések célja a megfélemlítés volt kormányzati körökből, illetve az, hogy róla gyűjtsenek kompromittáló anyagokat. 

Arról is beszámoltunk, hogy a magyar kormányt többször is próbálta szóra bírni az ellenzék, hogy vásároltak-e ilyen kémprogramot, de rendre elutasítást kaptak. Pintér Sándor belügyminisztert Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő is próbálta kérdezni a neki címzett levelében, de a miniszter rekordsebességgel, mindössze öt perc alatt visszaküldött válaszában azt írta, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága zárt ülésén áll a párt rendelkezésére. Ez azóta sem történt meg. 

Később a belügyminisztert Ungár Péter, az LMP politikusa nagyobb sikerrel bírta szóra, azt kérdezve, a Belügyminisztérium kivizsgálja-e, milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után. Megírtuk, hogy Pintér Sándor azt válaszolta a zöldpolitikusnak, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján egy eddig ismeretlen szervezet általi nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez a Pegasus-ügy mögött, amelynek nem Magyarország titkosszolgálatai állnak a középpontjában.

(Kiemelt kép: Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke irodájában, 2020. december 10-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)