Karácsony Gergely elsőként reagált a vasárnapi németországi választásokra

Bízik szocdem-zöld német kormányban.

2021. szeptember 27., 14:36

Szerző:

A baloldali ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje a magyar politikusok közül elsőként reagált a vasárnapi németországi választásokra - írja a Euronews.

„A német politika változásai Európa jövőjét is nagyban befolyásolják. A német választás természetesen hazánk szempontjából is hatalmas jelentőségű, hiszen Berlin nemcsak legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnerünk, de stratégiai szövetségesünk is”

– írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap esti Facebook-bejegyzésében.

Mint írja, az arányos német választási rendszerből adódóan többféle koalíciós alternatíva is elképzelhető, ő azonban a középbal Szociáldemokrata Párt és a német Zöldek koalíciójának szurkol.

Szót ejtett Angela Merkelről is: „kormányzati teljesítménye, politikusi és emberi formátuma elvitathatatlan, de talán nem ünneprontás arról is szót ejteni, hogy Merkel kancellár minden nyilvánvaló demokratikus elkötelezettsége ellenére Németország gazdasági-üzletei érdekeit túl gyakran elébe helyezte a demokrácia és az emberi jogok európai védelmének”

„Magyarország következő kormánya abban lesz érdekelt, hogy a Magyarországra irányuló német működőtőke-beáramlásban az autógyártók mellett megjelenjenek a jövőbemutató, innovatív, zöld technológiákat és magas hozzáadott értéket képviselő beruházások is” - írja Facebook-bejegyzésében a magyar baloldali politikus, reményét fejezve ki, hogy a következő kancellár és kormány „következetesebb lesz az uniós alapértékek, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság következetes védelmezőjeként Európán belül és kívül is.”

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tart a NVI előtt 2021. július 30-án. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.