Karácsony Gergely dupla családi pótlékot, 9 hónapos álláskeresési járadékot ígér

És még sok mást. Átfogó programmal jelentkezett be a miniszterelnök-jelölt.

2021. július 23., 09:09

Szerző:

A politikus Facebookon posztolta A szociális jóvátétel programját, amiben hatalmas változást, jólétet ígér a választóknak.

A méltó élet biztosítéka a lakhatáshoz való jog – írta legújabb bejegyzésében Karácsony Gergely. A miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor szokásos pénteki interjújával egy időben a szociális programjával jelentkezett be.

A politikus mindenekelőtt évtizedes igazságtalanságokat tenne jóvá, egyenlőséget és a megélheti válság felszámolását ígéri. Egyebek között duplájára emelné a családi pótlékot, az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét pedig 9 hónapra emelné. Nem hagyná cserben a közmunkásokat, bérüket a minimálbér szintjére emelné. A program célja, hogy ne éljen senki a létminimum alatt az országban.

A politikus enyhítené a lakhatási szegénységet, alaptörvényben rögzítené a lakhatáshoz való jogot. Átalakítaná a CSOK-ot, többeket segítenének, mint a program eddig. Céljuk, hogy a gyermeket még nem vállaló, vagyonnal nem rendelkező, családi segítséget igénybe venni nem tudó fiatalok is első lakáshoz juthassanak.

A minimumörökséggel esélyt biztosítanának az önálló felnőtt életkezdéséhez az Esélyteremtő Megtakarítási Számlával. Megszüntetnék az egyenlő munka közötti bérkülönbséget férfiak és nők között. A GYES és a GYED igénybe vétele során választható apahónapokat ösztönző rendszert vezetnének be.

Kiemelkedő célkitűzés a megerősített szociális ellátórendszer, béremelés a szociális szférában. A terv része egy igazságos nyugdíjrendszer létrehozása, és a gyermekszegénység megszüntetése.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely interjút ad a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. január 9-én. Fotó: Pesti Hírlap archív)