Karácsony Gergely: 2023 legyen az újrakezdés éve

Legyen az újrakezdés éve 2023 – mondta Karácsony Gergely főpolgármester újévi köszöntőjében vasárnap, békés, boldog új évet kívánva.

2023. január 1., 14:24

Szerző:

Karácsony Gergely a Facebook-oldalára feltöltött videóban a béke kívánságának súlyára hívta fel a figyelmet, amelyet az áldozatok adnak, a könnyek, a nélkülözés, ami a szomszédunkban sok millió ember hétköznapjává lett az orosz zsarnok háborús agressziója miatt.

Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy ne azt tekintsük mindig normálisnak, amit megszoktunk, hanem amiről meggyőződéssel lehet mondani, hogy helyes.

„Használjuk ki, hogy recseg-ropog körülöttünk a háború, energiakrízis, klímaválság által sújtott globális kapitalizmus” 

– mondta, hozzátéve: „használjuk ki, hogy a világ minden felelős vezetője és polgára most azt a kérdést teszi föl, hogy mit rontottunk el, és hogyan kellene másféleképpen folytatnunk”.

Karácsony Gergely beszélt a főváros 150 éves jubileumáról, a Blaha Lujza tér átadásáról és arról is, hogy a Lánchídon újra járnak már a buszok. Megjegyezte: úgy helyes, ha a híd jövőjéről a közóhajnak megfelelően születik döntés.

Közölte: 2023 első félévében átadják a 3-as metrót, érkezik 150 új busz és több mint 40 új troli, még több Bubi-állomás épül, 2024-ig húszezer fát ültetnek, illetve a Városháza park felújításának keretében már jövő nyáron újra kultúra költözhet a Merlin Színházba.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem engednek stratégiai céljaikból, hogy az évtized végére a budapesti közszolgáltatások energiafüggetlenek legyenek, és a városi közszolgáltatások annyi energiát használjanak, amelyet képesek is megtermelni. Ezért veszik vissza Budapestnek a Csatornázási Műveket, és ezért nem adják a kormánynak az ivóvízellátást.

Az infláció takarékosságra inti Budapestet is, de ragaszkodnak a szolidaritáshoz és az emberséghez – mondta. Hozzátette: a főváros nem bezárja, hanem kinyitja azokat az intézményeket, például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, amely befogadni képes mindazokat, akiket a rezsiválság sújt.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere sajtótájékoztatót tart, Budapest, 2020. január 29-én. Fotó: Bielik István / 168.hu)

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.