Karácsony bemutatta, hogy költené el az EU-tól jövő 6000 milliárdot

A kormánnyal ellentétben a főpolgármester nemcsak a vissza nem térítendő részt, hanem a 3500 milliárdos hitelkeretet is lehívná az EU helyreállítási alapjából, és a Magyar Önkormányzatok Szövetségével azt is kidolgozták, ők hogyan költenék el a pénzt.

2021. május 9., 15:51

Szerző:

Karácsony Gergely főpolgármester bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetségével (MÖSZ) közös alternatív tervüket az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról. Alapvető különbség például, hogy a kormánnyal ellentétben nem csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást költenék el, hanem a 3500 milliárd forintos hitelkeretet is lehívnák az EU-tól.

Karácsony – a Párbeszéd és a MÖSZ társelnökeként – a Facebookon közvetített prezentáción úgy fogalmazott, „Magyarország történelmi esélyt baltáz el", ha rosszul használja fel azt a 6000 milliárd forintot, amelyet az unió bocsát az ország rendelkezésére – tudósított az MTI. Kiemelte, hogy

míg a kormány betonba és vasba önti, valamint klientúraépítésre használja az uniós forrásokat, addig ők az emberekhez igyekeznek eljuttatni ezeket a pénzeket, és ebben az önkormányzatok nagy segítséget jelentenek.

A főpolgármester kifejtette, tervük négy pillére épül, amelyek közül a társadalmi szolidaritás megerősítése a legfontosabb, a források 45 százalékát, 2705 milliárdot fordítanák erre a célra. Az éghajlatváltozással szembeni fellépésre fordítanák a második legnagyobb összeget, 2070 milliárd forintot, emellett a digitalizáció megerősítésére 725 milliárd forintot, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak.

Karácsony példaként említette, hogy a lakhatási körülmények fejlesztésére több mint 1000 milliárdot, a gyermekszegénység felszámolására 695 milliárdot, az álláskeresési járadék kiterjesztésére pedig 135 milliárd forintot költenének. Két centrumkórház kialítására 300 milliárdot, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére 100 milliárdot terveznek, emellett óvodai és iskolai esélyegyenlőség javítására 290 milliárd forintot adnának.

Jelezte, tervüket társadalmi párbeszédre bocsátják, és szívesen tárgyalnak róla a kormánnyal is. A teljes prezentáció itt megtekinthető:

(Kiemelt kép: 168.hu | Pozsonyi Roland)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.