Saját egyesülete logójával ellátott kamu szórólapokkal támadják Németh Angélát és csapatát a XV. kerületben

2019. szeptember 26., 19:19

Szerző: Bíró Veronika

Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kerületben az elmúlt napokban az ellenzéki jelölteket támadó szórólapokat terjesztettek, jogtalanul feltüntetve a Rászorulókat Támogatók Egyesülete logóját. Németh Angéla az egyesület elnöke, a kerületet a baloldali pártok támogatásával vezeti, mióta tavaly szeptemberben az egyesület jelöltjeként megnyerte az időközi polgármester-választást.

„Az elmúlt napokban arctalan szórólapokkal indítottak támadást csapatom tagjai ellen valakik, miközben abszolút jogtalanul használják a Rászorulókat Támogatók Egyesülete logóját. Ilyet csak a vesztesek, a gyávák tesznek. Legalább annyi bátorságuk lenne, hogy a kiadást magukra vállalják egy impresszummal. De ők valójában félnek”

– írta Németh Angéla bejegyzésében.

 

Az egyik szórólapon Király Csaba, a XV. kerület 7. választókörzetének DK-s jelöltje szerepel. A 168 Óra érdeklődésére Király Csaba elmondta, hogy a helyi lakosoktól kapott is a szórólapokból, amelyeket a választókörzetében a házakba dobtak be. A szórólapon semmilyen információ nem szerepel arról, hogy ki terjeszti, ki készítette.

Az ő nevével és arcával megjelent szórólapon az alábbi kijelentések olvashatók:

  • Megszavaztam Németh Angéla két milliós (sic!) jutalmát!
  • Nem karoltam fel az Opál utcai rendelő felújítását.
  • Nem tettem semmit az Őrjáró tér rehabilitációja érdekében.
  • Nem tartottam fontosnak a Mézeskalács tér és az Obsitos tér parkosított felületének gondozását.
  • Életem egyik meghatározó részét a Palota Holding vezetésével töltöttem. Egy világszínvonalú vállalatot hoztam létre belőle.

Király Csaba cáfolta a kijelentéseket portálunknak.

– Olyan információ van rajta, mintha elfogadtam volna a költségvetést, megszavaztam volna az alpolgármesterek és a polgármester év végi jutalmát. A polgármester nyolc alkalommal terjesztette be a költségvetést elfogadásra a képviselő-testületnek. Az első változatban ez a kitétel még szerepelt, de a másodikban már nem. Mivel a kerületnek mind a mai napig nincs elfogadott költségvetése, ennek híján nem is kaphattak jutalmat a vezetők

– jegyezte meg.

Az Opál utcai rendelő felújításáról szóló állítás megfogalmazása szerint színtiszta hazugság, ugyanis a beruházás szerepelt a rendelő idei felújítási tervében.

– A szakrendelő kapott volna az önkormányzattól 300-350 milliós plusz támogatást, be volt tervezve. Mivel azonban nincs költségvetés, nem tudták elkezdeni a munkát

– szögezte le.

Az Őrjáró tér rehabilitációját szintén tervezték, egy közösségi tér létrehozásával, de ennek kialakításához is költségvetés szükséges.

A Mézeskalács tér és az Obsitos tér parkosított felületének gondozásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az önkormányzat cége, a RÉPSZOLG Környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási Közhasznú Társaság igyekezett itt is rendet tartani, de nem volt pénzük arra, hogy plusz embereket felvegyenek.

– Ez nem azért volt, mert én nem tartottam fontosnak, hanem mert nem volt költségvetés, ezért nem lehetett ott nagy létszámban állandóan takarítani

– tette hozzá.

A Palota Holdingról elmondta, hogy az valóban igaz, hogy 1996-tól 2002-ig a vezérigazgatója volt. Hangsúlyozta, hogy az nem egy világszínvonalú cég, hanem az önkormányzati ingatlanok bérbeadásával és rendben tartásával foglalkozik.

– Arra valóban büszke vagyok, hogy amíg én voltam a vezetője, és amíg a DK-s Hajdu László volt a kerület polgármestere, addig 20-25 lakásnál több nem állt üresen a kerületben, mert állandóan pályáztattuk és bérbe adtuk őket. A későbbi fideszes polgármester, László Tamás ideje alatt a 200-at is meghaladta az üres lakások száma, mert nagyon megnehezítették a pályázati feltételeket. Ezek az ingatlanok pedig pusztulnak az üresség miatt is, komfortosítani is kellene őket, de ehhez is költségvetés szükséges

– állapította meg.

Király Csaba hangsúlyozta, hogy az önkormányzat kormánypárti képviselőinek az a számítása nem jött be, hogy a költségvetés folyamatos elutasítása révén tönkremegy a kerület. Elmondása szerint az olyan feladatokra, mint a kerület rendben tartása, a parkoló őrzése, felújítások, 3–3,5 milliárd forint rendelkezésre áll, de elfogadott költségvetés híján ehhez a pénzhez nem fér hozzá az önkormányzat.

Németh Angéla portálunknak jelezte, hogy a választási bizottsághoz fordulnak azért, hogy vizsgálják ki, hogy létezhet, hogy impresszum nélkül mindenféle rágalmazás megjelenhet.


Fotó: Facebook

Közölte azt is, hogy hamarosan benyújtja kilencedik alkalommal a költségvetést. Ennek hiányában tudnak ugyan működni, de a beruházások csúsznak.

– Van egy átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletünk, amit elfogadtunk tavaly év végén. A képviselő-testület optimális esetben arra az időszakra fogadja el az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletét, amíg megalkotja az új költségvetést, ami jó esetben február végéig megtörténik. Nekünk ez a rendeletünk hatályban van

– fűzte hozzá. Eszerint azokat a költségeket, amelyek tavaly is voltak, ki tudja fizetni az önkormányzat, tehát tudják működtetni az intézményeiket és a kerületet a tavalyi szinten. Béremelést viszont nem tudtak például végrehajtani, mert az tavaly nem volt.

– Ami feladatot tavaly végrehajtottunk, amire volt tavalyi előirányzat, annak időarányos mértékéig meg tudtuk csinálni, így tud most működni a kerület. Azt tudtuk megcsinálni, amire volt előirányzat, de új feladatot nem, ezért például a rendelő felújítása sem történt meg

– magyarázta. Megerősítette, hogy valóban maradt az önkormányzatnak több mint 3 milliárd forintja. Ezt a pénzt beruházásra szeretnék költeni, de költségvetés híján egyelőre nem tudnak hozzányúlni.

– Nem pénzünk nincs, hanem jogcímünk nincs például egy új CT-gép beszerzésére. Ha lesz költségvetésünk, akkor tudunk majd venni

– tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy kiállnak minden csapattag mellett, aki bármilyen támadást kap, egyelőre két ellenzéki képviselőről készült szórólap. Közölte azt is, hogy megzavarta a lakókat az akció, volt, aki jelezte neki, hogy kapott ilyen levelet, de szerinte ezt nem Király Csaba küldte, mert ez nem az ő stílusa. Németh Angéla hozzáfűzte, hogy a választás tisztaságának megzavarására viszont alkalmas az akció.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.