Június helyett augusztus végéig maradhat a törlesztési moratórium

Aki külön jelzi, annak a jövő tavaszi választásokig fenntarthatják a hitelmóratóriumot - értesült a Portfolio. 

2021. május 14., 12:47

Szerző:

A törlesztési moratórium a maihoz hasonló formában június helyett augusztus végéig fennmarad - írja a Portfolio. „Politikailag erősen motiváltnak tűnik a másik fontos döntés: aki nyár végéig külön jelzi igényét (opt-in), az a jövő évi választások utánig, 2022 közepéig veheti igénybe a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét” – fogalmaz a lap.

A kormány a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal kezdett tárgyalni a tavaly márciusban bevezetett hitelmoratórium további sorsáról. A hitelmoratórium mostani határideje június 30-án járna le, és sokaknak ekkor kellene szembesülniük azzal, hogy a 20 évre felvett 10 milliós lakáshitelnélük a futamidő meghosszabbodása akár 15–26 hónapot is jelenthet. Az MNB adatai szerint most a lakossági hitelek 50, a vállalatiak 35 százaléka van moratórium alatt.

A Portfolio azt írja, később is lesz lehetőség a moratórium igénybevételére, csak már nem automatikusan, vagyis csak azok vehetik majd igénybe, akik jelentkeznek a bankjuknál, és belépnek vagy visszalépnek. Utóbbi lehetőségre idén augusztus 31-ig lehet jelentkezni, és a jövő tavaszi választások után, 2022. június 30-án ér majd véget. Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lehet majd ki-be lépkedni: aki igénybe veszi augusztus 31-ig a hosszabbítást, az már csak kiléphet, visszalépni nem tud majd. 

(Kiemelt kép: Shutterstock)