Jövőtől kötelező lehet az elektronikus számla

Európai szabályozás kötelezővé tenné az elektronikus számlázást, hosszabb távon pedig a majdnem valós idejű adatszolgáltatást a közösségen belüli ügyletekben. 

2023. július 17., 16:02

Szerző:

 A VAT in Digital Age (VIDA) javaslatcsomag kötelezővé tenné az elektronikus számlázást a közösségen belüli ügyleteknél, ugyenezek esetében pedig új, majdnem valós idejű digitális jelentési rendszert is bevezetne. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának vezetője szerint 2023. végén tervezik elfogadni az Európai Bizottság által 2022. decemberében publikált javaslatcsomagot, ez pedig hatással lehet a magyar vállalkozások számlázási lehetőségeire – tájékoztat a 24.hu

Jelenleg a papír alapú és az elektronikus számlát egyenrangúnak tekinti a szabályozás, 2024. január 1-től azonban módosítanák az elektronikus számla definícióját, e szerint azok a számlák, amelyeket nem lehet gépi úton feldolgozni, nem felelnek meg a fogalomnak.

Emellett alapértelmezett lesz az elektronikus számlázás követelménye. Papír alapú számlát már csak olyan esetekben lehet kiállítani, ahol a tagállami szabályozás erre engedélyt ad. 

A digitális jelentéstételi kötelezettség hatálya alá eső ügyletek esetében azonban nem adhatnak erre engedélyt a tagállamok, mivel a papíralapú számlák nem alkalmasak az automatikus adatszolgáltatás teljesítésére. 

Ez azonban a számlabefogadói oldal dolgát is megbonyolítja, ugyanis a jelenleg hatályos szabályozás értelmében az elektronikus számla kibocsátása a számlát befogadó adóalany beleegyezéséhez kötött, 2024-től azonban nem lesz lehetőségünk mérlegelni, hanem minden fél felnek fel kell készülnie az elektronikus számla feldolgozására.

A majdnem valós idejű adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése 2028. január 1-től várható.

 

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.