Jövőre már a régi-új arcát láthatjuk a Blaha Lujza téri Corvinnak

Kívül-belül megújul az épület, a lifteket is lecserélik.

2021. február 20., 15:50

Szerző:

A lassan ötvenöt éve várt munkák végére a Corvin Áruház visszakapja az eredeti arcát, és a belső terek is megújulnak majd, írja a 24.hu
 

1966-ban az  Országos Áruházi Vállalat kezdte el felújítani az épületet, de a teljes bezárás szóba sem kerülhetett, hiszen a munkálatok alatt akkora bevételkiesést szenvedett volna el, amit nem engedhetett meg magának, így a legegyszerűbb megoldás mellett döntöttek: egy alumíniumborítást tettek a főhomlokzatra, ami ötvenegy éven át takarta az épületet. 

Eközben történt egy és más: az 1996-tól sorra nyíló plázák lassan megfojtották a Corvint, aminek a tér felé néző terei 2006-ban már egy szupermarketnek, egy könyvesboltnak, illetve egy kínai érdekeltségű áruháznak adtak otthont, míg az épület többi részébe különböző közösségi és kulturális központok költöztek. A 2003-ban védettséget kapott tömböt utóbbiak 2017-ben hagyták el, hiszen a tulajdonos irodákká kívánta alakítani az általuk használt tereket, sőt teljes felújításban gondolkodott.

2018 májusában az épület képét meghatározó alumíniumburkolatot is lebontották, és feltűntek a fél évszázada nem látott, kopott épületdíszek, illetve az utóbbi évtizedek munkálatainak (főleg ablakok elfalazásának) nyomai.

Pikó András, Józsefváros polgármestere elmondta: a felújítás elindult, folynak a belső munkák, kezdődik a homlokzat helyreállítása, 2022-ben pedig várhatóan át is adják az épületet. Balogh Olivér ingatlanfejlesztő az Építészfórumnak arról beszélt: a teljes felújítás tavasszal kezdődik, egy-másfél évig tart, és az épület új lifteket is kap.

(Kiemelt képen Corvin árúház 1961-ben Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Városrendezési és Építészeti Osztálya)